Редица нарушения са открити при продължаващите вече пети ден проверки в мандрите. Това съобщи за bTV земеделският министър Десислава Танева, но отказа подробности.
Само за последната година изкупната цена на суровото мляко е паднала с близо 20 процента.
Цената на крайния продукт обаче не намалява със същите темпове. Ако литър мляко се изкупува средно за 58 ст., защо в магазините плащаме за него цена, която е до четири пъти по-висока.
Иван Михов отглежда 37 крави. Млякото им се изкупува на 50 стотинки за литър. „Ако така продължават нещата, не мисля, че можем да издържим повече от няколко месеца”, казва фермерът.
Изкупеното мляко стига до голяма мандра в пловдивско. За направта на килограм сирене отиват 6 литра мляко, т.е. 3 лева. Готовото сирене, излиза на цена от мандрата малко над 6 лева. Млекопреработвателят обяснява разликата с направени разходи и това, че е изряден данъкоплатец.
Откриваме сиренето на пловдивската мандра в столичен магазин за хранителни стоки. Тук обаче цената му е скочила до 9 лева за килограм. От веригата казват, че при сиренето надценката е около 20 процента. За кашкавала разликата е още по-драстична.
Според бившия председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Едуард Стойчев надценката е двойна. „ Фермери, като видят такава цена, си задават въпрса къде отива големия процент печалба”, коментира Стойчев.
„Ние в България нямаме законодателство или правила, които да задължават който и да е производител да слага определена норма на печалба, над която не можеш да сложиш”, напомни земеделският министър.
До този момент са проверени мандрите в две от 28-те области. Данни за това дали има картел при изкупуването на млякото от фермерите очакваме от проверката на данъчните и земеделското министерство.