Миньори от цялата страна на протест. Причината - промяна в правилата за пенсиониране. Работниците се събраха в Мадан, където демонстрацията им продължи към час.

Малко след 12 ч. приключи протестът на работниците. Те поискаха пенсионните реформи да не засяга техния бранш. По изчисления на протестиращите около 3400 души в България са от първа категория труд и не би трябвало да има промяна във възрастта за пенсиониране, каквато според тях се готви.

Това предложение трябва да излезе от консултативния съвет към министъра на труда и социалната политика. В родопския град витаят слухове, че реформите са изключително тежки и затова миньорите излязоха на протест.

„Първа екстренна категория сама по себе си е отделена. Това касае около 3400 работници, което е капка в морето за една държа. Без да се правят прегледи и без да се види при какви условия на труд се работи, никой няма право да вдига нито възраст, нито години за пенсиониране”, заяви Максим Банков.

Според Румен Каров трябва да се създаде закон за пенсионирането и за миньорите, както е при учителите. „Пари за пенсионната система има”, подчерта той.

В България продължителността на живот не се увеличава, коментира Петър Тошков, като обясни, че негови колеги си отиват на 55-60 години.

Към момента миньорите се пенсионират на 45 години, ако са работили поне десет години под земята. Синдикатите заявиха, че това няма да бъде единственият протест и ще има още демонстрации из цялата страна, ако управляващите не се съгласят с исканията на бранша.

Реформата е неизбежна

Днес беше последното заседание на експертния съвет към социалния министър. Предложенията към следващата власт ще бъдат официално съобщени следващата седмица.

Според източници на bTV идеята е пенсионната възраст за хората, работещи в най-масовата, трета категория труд, ще се увеличава от 2015 г. с по 4 месеца на година, докато стане 64 за жени и 65 за мъже. На по-късен етап да бъде изравнена на 67 за двата пола.

Предлага се и втори вариант - увеличение с по 1 месец за мъже и с по 2 за жени от догодина. А изравняването да бъде на 65 г. за двата пола.

За ранното пенсиониране, на което имат право разбунтувалите се днес миньори, са разработени 4 варианта за промени. За работещите в специализираните ведомства, като полица и военни, се предлага въвеждане на пенсионна възраст.

Според експертите, реформата в пенсионната сфера е не само наложителна, но и закъсняла. Осигурителният институт се задъхва - парите от внесени осигуровки все по-трудно стигат за изплащане на пенсиите.

За миналата година фонд "Пенсии" е излязал на червено с близо 1 милиард и 800 милиона лева, и е покрит от данъци, вместо осигуровки.

"Най-лошото е нищо да не се прави, защото тогава не избягваме от проблема, а го задълбочаваме, колкото и да го отлагаш при всички положения това трябва да се направи", коментира Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика.

Трябва да изберем - или да се пенсионираме рано, или да имаме по-високи пенсии. Затова, наред с увеличение на пенсионната възраст за хората от най-масовата, трета категория труд, се предлага увеличение на възрастта за работещите при тежки условия.

Те имат право на по-ранно излизане в пенсия. Различните предложение предвиждат възрастта да се увеличава плавно на няколко стъпки.

"Колкото по-малко политика има в социалния модел, въобще в пенсионния модел, толкова по-добре, нещата ще вървят устойчиво, ако слушат експертите", категоричен е Нейков.

Според експертите, изключение не трябва да се прави за работещите в специализираните ведомства, като полицаи и военни. И наред с всички и те трябва да усетят реформата.

"В системата на МВР има около 60 хиляди работни места, т.е. бандити по улиците ще гонят атлетични млади хора, тези, които са на 60 ще стоят зад бюро. (...) Нещо повече - аз съм виждал 30 годишни млади полицаи, които не могат да гонят бандити, защото са с наднормено тегло (...) не трябва да рекетират останалото общество със стачки, защото всички други плащат тези техни продължителни и високи пенсии", подчерта Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

От АИКБ са направили проучване сред държавите-членки на НАТО и на ЕС, според което България е единствената, в която няма заложена минимална възраст, едва след която хората под пагон да се пенсионират.

Предложенията за реформа не щадят дори и балерините - в момента и за тях няма пенсионна възраст, има условие само за натрупан стаж.

Ако промените станат факт - балерини, балетисти и танцьори в културни организация ще им се наложи да са на сцената до 52 годишна възраст.

Официално, какво ще бъде предложено на следващата власт ще стане ясно другата седмица. А дали тя ще го въведе, ще видим.