Българската държава да се ангажира със защитата на малката Меган, отнета несправедливо от майка си Елисавета Попова от властите във Великобритания. За това настояват от Националната мрежа на родителите, които днес протестират пред английското посолство.

Детето е отнето от майката след развода й с бащата - англичанин. Попова се усъмнила в поведението на мъжа си, когато установила, че е любител на детското порно. Когато разказала на акушерката за притесненията си обаче, властите й отнели детето, защото можела да му навреди.

„Майка й доказва, че е силен и съвестен човек, изключително отдаден за детето си. От момента в който детето й е отнето, тя не спира да се бори за детето”, коментира Снежана Миланова.

В момента Меган, която е на година и 4 месеца, е настанена в приемно семейство и чака да бъде осиновена. Водят се съдебни дела, а последното решение на съда е в полза на социалните служби. Според протестиращите пред посолството, отношението на социалните служби спрямо деца от смесени бракове с родители от Източна Европа е тенденциозно.

„Трябва да се ангажира и българската държава, защото детето е български гражданин и държавата трябва да застава зад гражданите си”, смята Таня Виделова.

Във вторник от мрежата на родителите внесоха становището си в посолството на Великобритания, отговор досега обаче не са получили. Затова протестът продължава и днес.