Историята за уникалната успешна операция на неродено бебе, което се появи живо и здраво на бял свят месеци по-късно, която разказвахме в bTV Новините, развълнува цяла България.

Такава интервенция обаче не се финансира нито от министерството, нито от здравната каса.

Може ли повече хора да се надяват на чудо и кой трябва да плаща този вид операции?

Още в началото на 80-те години на миналия век, между 83-а и 85-а година, в България са въведени инванзивните диагностични процедури в акушеро-гинекологията, които в същността си като процедура наподобяват тази операция.

Първо изследвания, а после преливане на кръв на още неродени бебета - така е започнало развитието на феталните или вътреутробните интервенции у нас преди повече от 30 години, за да се стигне до 2016-а и операцията, извършена от д-р Михова и д-р Чачева.

„Иглата влиза през корема на майката, през стената на матката и през стената на гръдния кош на бебето. Всичко това се вижда с ултразвук. В случая му бяхме сложили малко упойка в крачето. Сложихме една мъничка тръбичка, която остана в гръдната стена и остана вътре, за да изтича течността”, обясни д-р Чачева.

Днес семейство Ванчеви са най-щастливите хора, защото бебето им Християна вече е у дома .

„Добре сме, тя е също добре, расте прекрасно”, разказа майката Йорданка Михайлова.

„Много премеждия, но вече сме добре благодарение на доктор Чачева и доктор Михова. Всички да сме живи и здрави, да има такива хора, да помагат да спасяват човешки живот, защото е много трудно 10 години да чакаш”, каза и Атанас Ванчев, баща на Християна.

В много от по-малките европейски страни няма центрове по фетална хирургия. У нас случаи, които да налагат подобни операции, са рядкост.

„Невинаги усложненията се разпознават от лекарите, които са в извънболничната помощ и съответно пациентките не се насочват”, поясни доц. Виолета Димитрова - началник клиника по фетална медицина, УАГБ "Майчин дом”.

Понякога и семействата не са склонни да поемат рисковете на феталната хирургия. У нас операциите не се покриват от държавата. Дори и тя да ги осигури, остава въпросът за скъпите консумативи, които и в момента в много случаи са за сметка на пациентите.

Мнението на експертите е, че за радост в България подобни случаи са прекалено редки, за да бъдат финансирани през НЗОК. Това би могло да се случва през специален фонд за редки заболявания.