Данъчните и Агенцията по храните започнаха масирани проверки в мандрите в цялата страна.

Целта на проверките е дали в тези цехове мляко се преработва или се правят продукти от сухо мляко. В случаите, в които произвеждат сирене и кашкавал, експертите ще гледат дали има палмово масло в продуктите.

Проверките по мандрите започват ден след като животновъдите заплашиха с национален протест на 24 март пред Министерския съвет.

По думите на производители пазарът е само е залят с некачествен внос. Освен това те обвиняват млекопреработвателите у нас в картел с ниските изкупни цени на млякото.

Снимка: btvnovinite.bg

За последната година цените на млякото са паднали с 0.20 лв. Така литър се купува между 0.55 и 0.62 лв., оплакват се животновъдите като Атанас Къцов.

"Всяка мандра определя цената си, няма единна политика в страната. Няма кой да го регулира тоя пазар по някакъв начин", коментира Къцов.

Мандрата, която изкупува мляко му в момента, го взима на 0.59 лв. По думите на животновъда има мандрите, които го изкупуват и на 0.45 лв.

Междувременно, не закъсня реакция и от министерството на земеделието.

Реакцията на министерството на земеделието и храните не закъсня:

"От днес екипи на министерството по храните, агенцията по храните и екипи на НАП проверяват мандрите, относно регламентираното извършване на дейността им. Документи, финансови, с които се купуват влаганите суровини, документи, скрито се продава продукцията им...", коментира министър Десислава Танева.

Собствениците на мандрите са спокойни. Според тях държавата трябва да попречи на вноса на некачествени продукти.

Млекопреработвателят и производител Димитър Зоров заявява, че не използва имитиращи продукти или сухо мляко. „Работя само с мляко от собствени ферми”, допълва той. По думите му част от предприятията са и животновъди и имат интерес в България да се произвеждат качествени продукти. „Потребителят да си дава парите тук, а не да купуваме суровина от ЕС”, смята Зоров.

 По думите на министър Танева е време страната да вземе национално решение за спиране на вноса. „България е част от общ европейски пазар...Ако се вземе решение за ограничаването на конкретна суровина в съответния продукт, то трябва да единно за всички държави в рамките на ЕС”, смята тя. 

Проверките в мандрите ще продължат поне месец. Вече са проверени млекопроизводители в Стара Загора и Хасково.

Междувременно антимонополната комисия коментира, че до момента няма данни за картел с цените. Комисията очаква резултата от проверките на данъчните и министерството на земеделието и е готова веднага да се самосезира и да започне официално разследване за картел.