Кметът на Русе Пламен Стоилов сезира Окръжната прокуратура за замърсяването на въздуха в града, съобщиха от общинската управа.

„Призовавам за незабавна проверка, която да установи дали има действия, или бездействия, както на представители на институции, така и на фирми, които създават пряка опасност за живота и здравето на гражданите. Като кмет на Русе приемам подобно замърсяване като престъпление срещу гражданите в нашата община“, се казва в писмото на Стоилов.

Кметът изисква прилагане на закона в максималната му строгост при идентифициране на вина на конкретни длъжностни лица.

Причината е, че сигналите за замърсяване на града не само не спират, но и зачестяват, което показва явно незачитане на екологичните норми и законодателството в страната.

По думите на Стоилов Община Русе ще приложи всички позволени от закона мерки за прекратяване на замърсяването.

Снимка: БГНЕС

Само за последните почивни дни са били подадени близо 50 сигнала за неприятната задушлива миризма през нощта и рано сутринта. Последва и протест.

На 11 септември от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе съобщиха, че след извънредни проверки и допълнителни обходи са локализирали източника на неприятните миризми в града и той е производствената площадка на завода за алуминиеви автомобилни части „Монтюпе“ ЕООД.

Изпусканите вещества са били от типа на феноли, фолмалдехиди, етилбензени и други въглеводороди.

Ден по-късно беше съобщено, че на завода ще бъде съставен акт в размер на 500 хил. лв. – за нарушаване на условията в комплексното разрешително за изпускане на неорганизирани емисии в околната среда.

Директорът на РИОСВ в града Лилия Атанасова увери, че ще бъде започната процедура за преразглеждане на комплексното разрешително и ще бъдат ограничени и 108-те вентилационни отвора, през които се изпускат емисиите, като до 26 септември те трябва да бъдат премахнати напълно.

Атанасова каза, че ще настоява на площадката да бъде въведен непрекъснат мониторинг от оператора за следене на специфичните замърсители, като заводът сам ще си плаща измерванията, а контролът ще бъде на РИОСВ Русе. Това ще бъде нейното изискване при преразглеждане на комплексното разрешително.

Нарушението е системно. Затова ще бъдат предприети и най-строги санкции“, коментира тогава зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.

Френско-българска търговска и индустриална камара (ФБТИК) пък излезе с официално становище, в което заяви: „В момент, в който страната губи чуждестранни инвестиции, които отчитат спад от 18% само за последното шестмесечие, е недопустимо един от най-големите инвеститори в страната да бъде неправомерно обвиняван и преследван, в името на това, да се защитават чужди интереси. България е на път да загуби свой основен индустриален инвеститор“.

Вчера русенци отново излязоха на протест срещу замърсяването и заявиха, че са готови да направят жива верига и да блокират Дунав мост, ако проблемите с обгазяванията в града продължават.