Стотици граждани и военни дадоха воля на емоциите си тази вечер в Карлово заради оставката на командира на елитната 61-ва Стрямска механизирана бригада Димитър Шивиков.

Днес генералът обяви оттеглянето си, несъгласен с повдигнатото му обвинение, че е организирал войници от поделението да ремонтират апартамента му.

Това накара хората да организират безпрецедентен митинг в центъра на града – дори военни от Пловдив от 68 бригада Специални сили дойдоха да подкрепят Шивиков, когото смятат за невинен. Всички присъстващи на площада заявиха, че това обвинение е скалъпено от хора, които смятат генерала за неудобен и искат поста му.

На фона на патриотичните песни вървяха изказвания на различни организации, които открито заявиха, че застават зад всяка дума и дело на генерал Шивиков.

Директно от София, след среща с военния министър, пристигна и самият генерал. В емоционална реч той обяви, че въпреки подкрепата на Николай Ненчев, рапортът за напускане на Българската армия остава.

„Това не е действие на показност от моя страна и стремеж да събудя и търся съчувствие от когото и да е. Това е осъзнат от мен акт и да не бъда упрекван, че съм един от всичките. Аз съм български офицер, за когото са свещени понятията - Родина, български войник и семейството. Аз ще си понеса отговорността”, подчерта генералът.

И завърши със стих:

„Ако аз не изгоря,

ако ти не изгориш,

ако ние не изгорим,

как ще превърнем тъмнината в светлина”