Български полицаи са били и връщали имигранти на границата. Това се казва в поредно съобщение на правозащитната организация Human Rights Watch. Документирани са три случая на масови връщания на хора от България към Турция.

Неволите на бежанците започват още на границата. За пореден път страната търпи критики, затова че връща обратно търсещите убежище в Турция. Има и регистрирани случаи на побой.

От четвъртия опит

Уалад успява да влезе в България с помощта на каналджии срещу заплащане. Преди това прави три неуспешни опита през границата заедно с възрастния си чичо и децата си.

„Започнаха да ритат чичо ми с ботушите си, повалиха го на земята и го ритаха. Ние се опитахме да го защитим. Така и не го пуснаха да влезе, върнаха го в Турция”, разказва той.

Министерството на вътрешните работи отрече, че гранични полицаи са били или отпращали чужденци.

„Няма такова нещо! Не искам да бъда в ролята да опровергавам някой си”, категоричен беше силовият министър Йордан Бакалов.

Не става само с огради

Затварянето на границата за бежанци е основна критика в поредния доклад за България.

Нидал Хлайф, който от години се занимава с правата на хората, смята, че бежанската вълна не може да се контролира с издигане на телени огради: „Преди една седмица жена е била върната обратно в Турция с децата си от границата. Мъжът й е бил бит,. Разбира се, нещата не са черно-бели. Други получават хуманно отношение”.

А в Ковачевци какво се случва?

На фона на критиките към България, кметът на селото, което прогони децата на бежанците с аргумента, че носят зарази, обвини държавата.

Кметът на селото има дори медал за дейността си като доброволец в Българския червен кръст.

„Помагаме на хора в беда, нашата дейност е повече от 10 години”, хвали се Васил Станимиров.

Human Rights Watch настоява ЕС да притисне София да спазва международните споразумения, които е подписала, и да отвори границите си за бежанци.