Ден на гнева в културата: стотици музейни работници, музиканти и библиотекари от цялата страна излязоха на улицата, за да протестират. Основната причина за масовите акции - мизерното заплащане.

В Националната библиотека „Св. св. Кирил Методий" служителите днес също се присъединиха към масовото недоволство. Един библиотекар-експерт с над 20 годишен стаж, с висше образование и с два западни езика получава заплата от 376 лева.

Това е причината служителите на културните институции в цялата страна да настояват за увеличение на заплатите им с поне 50%. Също така, те искат в бюджета за следващата година да се предвидят повече пари за култура, тъй като към този момент планираните средства са крайно недостатъчни.

На същото мнение са и над 3000 служители на галерии, музеи и библиотеки от цялата страна, които днес излязоха на улицата. Освен в столицата, масов протест имаше и в Бургас. Там, стотици протестиращи настояха за нормални условия на работа.

И музейните служители от Благоевград се включиха в националното недоволство. Мълчаливо, те застанаха във фоайето на работното си място и широко отвориха входната врата за посетители. Идеята е всички граждани на Благоевград да се запознаят с проблемите им.

За адекватно отношение на държавата към културното ни наследство и към хората, които го пазят, настояха и служители на държавните опери и филхармонии. Заради ниските заплати все по-малко млади творци искат да работят в оперните театри. В Русенска опера например вече е останал само един тенор.

Протестни шествия се проведоха и в други големи градове на страната като Стара Загора, Пловдив и Кюстендил. Синдикатите настояват новият бюджет да заложи за култура още 20 милиона лева.

Ако исканията на протестиращите не бъдат удовлетворени, протести ще има и на 10 декември, когато Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" чества своята 137-годишнина.