Една 52-годишна жена се страхува от фирма за бързи кредити, затова крие лицето си пред медиите. Ще я наречем Мария. Тя дължи хиляди левове без дори да е теглила заем. Преди години става поръчител на бърз кредит за 3100 лева. Не след дълго месечната вноска от 173 лева става непосилна за длъжника и се прехвърля на Мария. На шестия месец фирмата иска тя да погаси заема, но при нови, много по-тежки условия.

Кредиторът иска Мария да върне 11 000 лева, което е 3 пъти повече от изтегления кредит. Жената успяла за година да върне 1700 лева.

„Ако един кредит, който е станал изискуем и ти си поръчител по него, в рамките на 6 месеца финансовата институция не е предприела някакви мерки по този кредит, значи поръчителят се освобождава автоматично. Кредитът е изискуем от 2012 година. Те не са предприели мерки да ни съдят, а чак сега ни осъждат”, обяснява Мария.

Въпреки това от днес ѝ е запорирана цялата заплата. Мария твърди, че многократно е заплашвана от кредитната институция. Служители на фирмата често я посещавали в дома ѝ.

„Те са като събирачи на дългове. Друго е кредитен инспектор да дойде да те попита кога е удобно, кога чакате постъпления, кога ще има. Даже последно, когато дойде в нас един господин, аз му казах: „Не се дръжте грубо!" Той ми каза: „Ще се държа, както искам. От 6 до 9 вечерта мога да правя каквото искам. Вие не сте тая, която да ми каже".

Екип на bTV потърси фирмата, Получихме само писмено становище. Въпреки положените усилия, след този срок и 2,5 години след последното извършено от клиента плащане на регулярна вноска, в началото на януари 2014 г. договорът е предаден на частен съдебен изпълнител, като единствена останала ни крайна мярка. До настоящия момент в компанията не е постъпила жалба или запитване от страна на клиента или солидарния длъжник за нередности в работата по този договор за заем.На база на горната информация към настоящия момент компанията е принудена да разглежда този клиент като неизряден, пише в становището.