Пост на болница "Проф. доктор Стоян Киркович" в Стара Загора предизвика обществено недоволство. В публикацията на стената на клиниката са показани няколко снимки от сложна операция на пациентка, която е била в много тежко състояние – с температура от 42 градуса, двустранна бронхопневмония и напречно разположение на плода в утробата й, което е можело да доведе до спонтанно разкъсване на матката.

Авторът на публикацията уточнява, че жената е от ромски произход, освен това пише и че

"Освен всичко беше яла някакви неизвестни на медицината храни, което наложи да отваряме червото за да се убедим, че не е глътнала джобен часовник“. Текстът и снимките обаче разбуниха общественото пространство.

"Няма значение какъв и кой е пациентът - снимките в операционната със сигурност не са разрешени, още по-малко са лицеприятни за публикуване в мрежата!", пише в коментар под публикацията Юлия Сергиева.

"Неслучайно е казано, че думите имат сила! Поради неправилния им избор вие измествате фокуса и така вместо да получите напълно заслужени адмирации за делото си, вие отнасяте критики за изключително неподходящия избор на думи. Оставете писането на писателите. Няма нужда от такива недоогледани и списани на ниско ниво постове, които оскверняват най-достойната професия. Така ще ни дадете възможност да отдадем на вас, лекарите и изобщо всички медицински лица, дължимото, а именно- уважение и признателност, че ни спасявате ежеминутно!", коментира Христина Тодорова.

"Не виждам нищо нередно или расистко, досещам се кой е авторът на публикацията“, коментира по телефона за bTV временно изпълняващата длъжността шеф на Акушеро-гинекологичната клиника към старозагорската болница доцент Тодорова.

"Считам, че екипът просто е искал да се похвали – това е изключително тежка операция, която мина успешно и родилката, и бебето са живи и здрави“, допълни доцент Тодорова.  Според нея, тълкуването на публикацията като расистко или брутално е пресилено,  може би в хода на събитията в Орландовци и в Гърмен.

"Разпоредил съм проверка по случая. В момента лекарите пишат обяснение как са снимали лице, без значение от кой етнос е, без неговото позволение. До утре следобед очаквам информация кой и защо е качил въпросния пост на страницата на клиниката, коментира шефът на старозагорската болница доцент Йовчо Йовчев.