В Сливен днес е черен ден след убийството на ученичка в двор на гимназия. 15-годишната Симона издъхна след като беше прободена от приятеля си Димитър посред бял ден пред очите на други деца.

Самият той опита да се самоубие, след като нарани още двама души. Състоянието им е стабилно, а убиецът ще бъде привлечен под отговорност.

В понеделник за учениците ще е неучебен ден и психолози ще работят с децата и със съучениците на Симона. Институциите се събират на спешна среща по- късно през деня, за да обсъдят охраната на училищата в града. Повече от ясно е, че тя е проблемна, след като посред бял ден въоръжен мъж може да влезе в училището и да извърши убийство.

В сливенското село Сотиря хората са потресени. Приятелките на убитото момиче са в шок. Майката на една от тях описва Симона като лъчезарно дете: "Много пъти сме си говорили, „Даже не знам дали за учителка да уча” – явно имаше някакви мечти".

Симона е единствено дете в семейството. Била добра по математика: "Знам, че майката ходи скоро, предната учебна година в училище имаше някакъв проблем с отсъствия и нищо повече. Беше много добра ученичка, много добър математик".

Къщата,в която 15-годишното момиче живее с майка си, е пуста. Съседите научават от нас за трагедията

Хората не вярват, че ученичката е имала връзка с Димитър и твърдят, че той открито заплашвал баща й

Бившият работодател на убиеца разказва, че той бил агресивен и опасен, но никой не сигнализирал в полицията

Хората казват,че родителите на Димитър са работливи и кротки хора, безсилни пред агресията на сина им.

Доволни ли сте от охраната на кварталното ви училище?

Децата, станали свидетели на нападението, могат да получат на място помощ от психолог. За съдействие, използвайте следните телефони:

0889233241, 0896709335 (РИО - Сливен)

0879838309, 0883352148, 0885816889 (Център за обществена подкрепа - Сливен)

0878982321, 0888906496 (УНИЦЕФ и Институт за социални дейности)