Втори още по-голям и мащабен протест готвят жителите на столичния квартал „Ботунец" след създалото се напрежение в квартала. Стотици представители на различни етноси излязоха по улиците му снощи. Причината е системен тормоз от страна на някои от ромите в „Ботнуец”.

Последният конфликт и повод за масовото недоволство е от преди два дни. Тогава ромско семейство празнувало освобождаването на сина си от затвора. През нощта, когато шумът станал нетърпим, българи направили забележка на ромите да намалят музиката, след което били пребити.

Към момента няма задържани за нападението.

Според кмета, инцидентът е по-скоро битов, отколкото етнически.

Пострадали са шестима души, сред които – 2 деца.

Снимка: bTV

Днес в квартала е спокойно. Въпреки това полиция и жандармерия има на всеки ъгъл.

Протестиращите настояват властта да вземе мерки и да изсели самонастанилите се роми, както и да се засили полицейското присъствие.

Началникът на 5РУ комисар Николай Василев заяви, че към момента няма задържани, а „има насоки за лицата, които са участвали в този инцидента”. Той каза още, че не може да потвърди тиражираната информация за 12-годишно дете със счупени ребра.

Василев обясни, че първият сигнал за силна музика е бил получен в 23:40 часа, а патрулът дошъл 29 минути след полунощ. Единственият дежурен полицейски екип преди това бил в районното управление с лице, задържано за кражба.

Той опроверга казаното от протестиращи, че са били подадени 17 сигнала в полицията.

Кметът: Инцидентът не е етнически

Всички етноси в България са представени в „Ботунец”. Това подчерта кметът на район „Кремиковци” Ивайло Пенев. По думите му в протеста също са участвали както българи, така и роми.

„Този инцидент не е етнически, той е много грозен и битов”, подчерта кметът и призова да не се злоупотребява с етническата карта.

Снимка: bTV

Пенев призна, че в „Ботунец” все още има проблеми с уличното осветление – но само в 20% от квартала.