Бизнесът има сериозни съмнения за картел на пазара на горива. Причината е, че от месеци у нас има драстични разлики в цените на бензиностанциите.

Дъмпинг или картел - работодатели и транспортни асоциации настояват антимонополната комисия да се произнесе час по-скоро.

Проверката на антимополната комисия в сектора започна преди повече от половин година и ще приключи до месец-два.

Според бизнеса драстично поевтиняване на горивата във Варна спрямо останалата част от страната са показателни, че нещо не е наред.

Справка в интернет портал, който следи цените на горивата у нас, показва, че литър от най-масовия бензин в страната струва средно в 1,91 лева. Във Варна цената е средно с 12 стотинки по-ниска. Там е по-евтино, отколкото в Бургас, където е рафинерията и не предполага транспортни разходи.

Според бизнеса независимо дали става въпрос за дъмпинг, или за картел - КЗК трябва да се произнесе час по-скоро.

Парадоксално в Бургас, където е единствената рафинерия у нас, горивата са сред най-скъпите.

Не всички обаче виждат конспирация.

100 километра на север - във Варна, може да се зареди литър бензин за 1,64 лева и дизел за 1,48 лева.

А според бизнеса щом една бензиностанция оцелява и повлича и конкурентите си да смъкнат цените с около 20 стотинки на фона на доста по-скъпи горива в страната, нещо не е наред.

„Има много сериозни косвени признаци на картел. Казусът Варна е още една причина проблемът да не може да бъде заметен под килима - защото или има дъмпинг, или има картел”, категоричен е Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

От антимонополната комисия обясниха, че конкуренти не са подавали жалба за дъмпинг, а когато става въпрос за малък играч, в случая една-единствена бензиностанция, законът не го забранява категорично.

„Свалят се цените на едно място, веднага всички играчи наоколо също свалят цените. Ако имаше локален картел във Варна, големите играчи, които биха могли да си позволят това, за да изхвърлят този, който ги дразни и им пречи на схемата, биха отишли на още по-ниски цени от него, за да могат да го изхвърлят от пазара”, разясни Марио Гаврилов - говорител на КЗК.

А случайно или не, в съседство на бензиностанцията, която срина цените във Варна, вече се продава литър дизел и бензин със стотинка по-евтино. Според шофьори преди цените били надути изкуствено.

От антимополната комисия обясниха още, че чакат данни от НАП и митниците и ще излязат със становище в максимално кратък срок.

Според бизнеса цената на горивата реално може да е по-ниска с 10-15%.

От петролната и газова асоциация твърдят, че картел няма, а с отстъпките между 5 и 10 стотинки, които веригите дават на лоялни клиенти, цените падат значително. И още изчисляват, че в момента повече от половината от цената за литър - около 1 лев, всъщност отиват в държавата под формата на данъци и акцизи.