Надзорният съвет на Здравната каса реши на извънредно заседание да приеме дарението от фармацевтична компания на скъпи лекарства за десетки българки с рака на гърдата. Преди няколко дни фирмата-производител предложи да осигури лечението на жените за октомври и ноември.

Стотици българки с рак на гърдата са изправени пред риска да прекратят терапията си, защото не могат да плащат лекарствата от 7 000 лева на месец.

Миналата седмица Надзорният съвет на НЗОК отхвърли предложението Касата да покрива лечението, защото ще са нужни 730 000 лева, а дупката в бюджета на институцията надхвърля 100 млн. лв.

Предстои да се реши кой ще плаща за терапията за декември и през следващата година. От НЗОК увериха, че нито една пациентска група няма да остане без лечение за последния месец на тази година.

„Има различни финансови инструменти. Включително и това да заплатим за лечението на пациентите за декември през януари от бюджета за следващата година, така че всичко това е въпрос на преговори и ще се намери начин нито един български пациент да не остане без лечение”, подчерта Багряна Маркова от Информационния център към НЗОК.