Още 117 милиона лева за здраве поиска Надзорният съвет на касата, за да гарантира здравните услуги до края на годината. На извънредно заседание членовете на надзора обсъждаха и предложението на НЗОК от догодина да въведе мораториум върху включването на иновативни лекарства в списъка с медикаменти, покрити от здравния фонд.

Надзорният съвет на Здравната каса поиска втора актуализация на бюджета на институцията. През последните дни от живота си предишният парламент одобри една актуализация на бюджета на касата с 225 млн. лв. Още тогава обаче лекари предупредиха, че парите няма да стигнат.

Здравната каса все пак днес изненадващо намери 100 милиона за актуализация на бюджета си от собствени резерви. Очаква се те да стигнат за всички разходи до края на годината.

Половината трябва да бъдат похарчени за болниците, 25 милиона за лекарства за домашно лечение, 15 милиона за лечение на онкологични заболявания и 10 за медицински изделия и консумативи.

Надзорният съвет не взе решение за предложението на Касата през следващата година да наложи мораториум върху включването на нови видове лекарства към списъка с медикаменти, платени от фонда.