Глътка въздух за болниците. Здравната каса деблокира оперативния си резерв, за да се покрият разходите на лечебните заведения до края на годината. В същото време обаче отказа да плаща скъпоструващо лекарство за онкоболни жени.

Оперативният резерв на Здравната каса по закон е 10% от бюджета на институцията. Тази година той е 269 милиона и 33 хиляди лева. От тях 23 милиона ще покрият разходите по болнична помощ през август. Остатъкът отива изцяло за работата на болниците през последното тримесечие на годината.

Според Българският лекарски съюз обаче тези пари ще покрият едва около 70% от разходите на болниците. Затова настояват за актуализация на бюджета. И да бъдат върнати на Касата милионите левове от осигуровки, които през последните години не са използвани за здраве.

Надзорният съвет отхвърли предложението касата да плаща скъпоструваща терапия за лечение на рак на гърдата. В момента от нея се нуждаят около 50 българки, които плащат от джоба си по 7 хиляди лева месечно. Ако държавата поеме лечението им, то би струвало на Касата 730 хиляди лева до края на годината.

„Всички взехме единодушно решението. Просто няма никаква възможност”, заяви д-р Веселин Иванов, член на Надзорния съвет на НЗОК. Съветът е решил въпросът да бъде разгледан отново при преговорите за новия рамков договор за догодина.

Диана Борлакова, за която таргетната терапия е животоспасяваща, обаче не може да чака. Предлага парите да дойдат от актуализация на бюджета.

„За тях аз може да съм само разход и жените като мен да са разход, само че това са човешки животи. Аз го наричам присъда, днес България издаде присъда на онкоболните за пореден път”, коментира Борлакова.

Българският лекарски съюз и пациентските организации настояват таргетната терапия да започне да се плаща от Здравната каса, защото е животоспасяваща.