Стотици граждани прекараха неспокойна нощ след пороите в сряда. Проливните дъждове създадоха проблеми в почти цялата страна. Най-сериозно е положението в областите Стара Загора, София, Пловдив, Плевен, Велико Търново и Русе.

Ураганен вятър опустоши плевенското село Горни Дъбник. С поражения по покривите и стените са стотина къщи, унищожени са и посевите на хората. Сериозни поражения от пороя и в русенското село Юделник. Придошлата вода е наводнила мазета и дворове.

В Кнежа улиците се превърнаха в реки. Наводнени са много приземни етажи. До късно вечерта екипи на пожарната отводняваха залетите помещения. Потвърди се информацията за пропаднал мъж в по време на потопа в дълбока шахта. За късмет е бил изваден невредим.

Огромно количество дъжд се изсипа над Карловско. Най-сериозно е положението в три села- Богдан, Каравелово и Васил Левски.

Свлачище затвори пътя Мизия - Оряхово през нощта срещу четвъртък. Движението вече е възстановено.

Безсънна нощ в Чепинци

Жителите на софийското село Чепинци, през което преди ден премина торнадо, прекараха безсънна нощ. Там природната стихия е нанесла сериозни щети на 10 къщи, изкоренени са и 10 орехови и борови дървета, информира кметицата Соня Стоянова.

„Направени са снимки, описани са щетите, ще има повторен оглед след като гражданите си подадат необходимите документи”, уточни тя.

„Всичко летеше, тъмно, черно, няма как да го опиша. Нито съм спал, нито нищо”, обясни мъж, чиято къща е застрахована.

Домът не неговия съсед Анжело обаче не е. Мъжът се надява на помощ, за да се справи с щетите. „Очаквам помощ от общината, няма как и половината да покрия – ще излезе над 10 000 лв.”, обясни той пред bTV.

„Предоставихме найлони и ламарини за временно затваряне на къщите. Започваме опис на всички щети, които са нанесени. Документите се оформят, за да се търси финансиране”, коментира кметът на Район „Искър”.

Невиждан потоп в Кнежа

Обилните валежи в района на Кнежа в сряда причиниха безпрецедентно наводнение в града. Овен че канализацията не успя да поеме падналия дъжд, от нивите на съседното село Бардарски геран придошли още води и кал. Наводнени са десетки къщи, мазета и градини. Екипи на пожарната са отводнявали до 22:00 часа снощи.

В мазите на един от пострадалите блокове има 1,5 метра вода. „Беше огромна стихия – дъжд, порой, но нека да махнем стихията, хората не могат да се борят с нея. Канализацията е лошо изпълнена”, възмутен е домоуправителят Врачански.

Жена, която живее в съседен блок, сподели, че в неговото мазе има 30 см тиня. „Изобщо не може да се влезе, до третото стъпало. Още една стихия и ще подкопае блока”, допълни тя.

Кметът на Кнежа Симеон Шарабански обясни, че има удавени дребни животни, но посочи, че виновен за стихията е само дъждът. Такова количество вода, придошло от нивите, било безпрецедентно и строителите на водния цикъл нямало как да бъдат отговорни за наводнението. На същото мнение е и областният управител на Плевен.

  • Извънредно положение в Хърватия заради нови наводнения
  • Нови порои създадоха проблеми на страните от Западните Балкани
  • Нови порои връхлетяха Балканите в началото на септември
  • Обилни валежи предизвикаха нов потоп в Сърбия, който взе жертва
  • Пороите в Румъния взеха 5 жертви
  • Предупреждение за тежки порои в Сърбия по границата с България
  • Шулц: Балканите се нуждаят от помощ след наводненията
  • "Да помогнем след потопа" – как върви разчистването
  • Наводненията в Сърбия са унищожили над 6200 пчелни семейства
  • София изпрати помощ за 30 семейства в Сараево