Инфарктен трафик беляза първия от четирите почивни дни. Хиляди тръгнаха на път за празниците и се образуваха километрични задръствания.

Опашката от коли преди „Кулата” беше дълга няколко километра. Преди „Калотина” гастарбайтери и българи, тръгнали на екскурзия, прекараха часове в задръствания.

Интензивен беше трафикът и по магистралите. На "Хемус" се образува тапа заради течащите в момента ремонти.

Към Гърция

Привечер на ГКПП „Кулата” чакаха само камиони, но само 2-3 часа по-рано положението далеч не беше такова.

Колоната към пункта се точеше в три ленти още от Благоевград. 10 километра пред границата движението спира. Досега такова задръстване не е имало, обясняват местните, но боклуците в канавката от предишните почивни дни говорят друго.

Една от тезите е, че хаосът е умишлен – с цел сънародниците ни да почиват в България.

Снимка: bTV

Допълнително напрежение създаде катастрофа край Благоевград, която блокира за около час главния път Е-79.

„Пътна полиция” регулира движението преди пункта, където в колоната за Гърция се включват и колите, които са се опитали да заобикалят през селата.

11 гранични служители работят на пълни обороти от рано тази сутрин. През ръцете им са минали данните на 15 000 автомобила, превозващи 80 000 души – по 12 коли в минута.

От „Гранична полиция” призовават за търпение и толерантност на пътя.

Към Сърбия

Повече от час отнемаше придвижването в образувалото се задръстване преди сръбската граница. Това изостри напрежението, тъй като хиляди наши сънародници традиционно пътуват за празника на скарата в Лесковац.

Част от пътниците отиваха на работа в чужбина с автобуси, които стояха неподвижно в дълга колона. Говори се, че вчера придвижването е отнемало по 8 часа.

След границата положението днес беше по-добро – сръбските гранични власти обработваха колите по-бързо.

Българските им колеги отвориха допълнителни гишета.

Очаква се натовареният трафик в района да продължи до 10 септември, когато прибирането на гастарбайтерите в Западна Европа ще е към края си.

Може ли традиционно засиленият трафик по празниците да промени плановете ви за пътуване?