Над 2 милиона лева са щетите от снощната буря в Плевенско. За по-малко от час са се изсипали 40 литра на квадратен метър. Най-пострадала е инфраструктурата в село Буковлък. За щастие жертви няма. Състоянието на жената, влачена от пороя в Плевен, е стабилно.

Стихията отнесла асфалта на улица "Орлица", на която сега зеят  огромни кратери. Залети са седем къщи, обитателите им втора нощ ще спят у роднини. Сред най-пострадалите е къщата на семейство Митеви от Буковлък.

Десетгодишната Сибел била в стаята и едва се спасила.

„Бях вътре и щях да умра, видях всичката вода, като идваше, и аз скочих, и излязох оттук, през прозореца, иначе щях да умра”, разказа Сибел.

Цял ден пострадалите разчистваха домовете си от калта.

„И уреди, гардероби, спални, дивани, абсолютно всичко, дрехи нямаме да си обличаме, взимаме от комшиите”, оплака се Юлияна.

Днес от кризисния щаб обявиха защо не се е наложило обявяване на бедствено положение.

 „Аз поне не помня такова бедствие. Първоначално усилията, както нашите, така и на общинските екипи, бяха насочени към спасяване на застрашени хора и транспортни средства”, каза комисар Емил Маринов, директор на РСПБЗН-Плевен.

„Смятам, че обстановката беше овладяна доста адекватно и навреме при това, което ни сполетя - 40 л на квадратен метър за броени минути”, коментира областният управител на Плевен Ралица Добрева.

В новините ви показахме любителско видео от улица „Стамболийски" в Плевен с влачена от пороя жена. Емил е един от спасителите. Бил на терасата, когато видял  как водният стълб понесъл лек автомобил, а след това жената повлечена от водата. Емил и още един мъж тръгнали да я търсят и я намерили край бордюра, прикрита зад джип.

„Извадихме я, зле, ожулена женицата, децата, децата, жена ми се обади на 112”, разказа Емил.

Въпреки че била в шок, жената искала спешният екип да я върне у дома, за да види децата си, защото били сами

Огледите в най-пострадалите райони продължават и утре.