На първи юни ще се проведе държавният зрелостен изпит по Български език и литература. Близо 49 хил. ученици са подали заявление, че ще се явят на първата задължителна матура съобщи за bTV просветният министър Красимир Вълчев.

За разлика от други години, сега изпитът ще започне с час по-късно от обичайното – 9 ч. Целта е учениците да имат време да намерят местата си в залите и да се настанят спокойно.

„Ще бъдат проведени при максимални мерки за дезинфекция. Училищата са били празни, но се дезинфекцират се редовно, Създали сме организация за минимални контакти между всички“, допълни Вълчев.

Той посочи, че министерството е осигурило необходимия брой квестори. Тази година бяха необходими повече хора, които да следят за нормалното протичане на изпитите, защото в стая ще се допускат до 10 деца, а така броят на необходимите зали се увеличи. Учениците трябва да бъдат на отстояние поне 1,5 м един от друг по време на матурата.

Втората матура по избираем предмет ще се проведе на 3 юни, като най-много зрелостници са избрали английски език – 11 хил. ученици. На второ място е биологията, предпочетена от почти 9 хил. души.

„Последните години се опитваме да насърчаваме повече деца да учат математика, природни науки, тъй като най-трудно обезпечаваме и професионалните направления в системата на висшето образование, и специално професионалното образование. А то изисква по-задълбочено изучаване на математика и природни науки“, коментира Вълчев.

Просветният министър заяви, че през изминалата година интересът към професионалното образование се е увеличил.

„Освен че даваме право на втора стипендия от няколко години за т.нар. „Приоритетни професионални направления“ във висшето образование, тази година ще има и трета по-висока като размер стипендия за учениците, които се включат в инженерно или в педагогическо висше образование и са от първите 10% с най-високи резултати от ДЗИ по БЕЛ“, посочи Вълчев.

По думите му само 2000 са избрали ДЗИ по математика, а по физика – едва 200.