Министерствата на вътрешните работи и отбраната ще проведат общо учение. Двете институции стиковат силите си за овладяване на евентуален бежански поток към България.

След като парламентът позволи участието на армията в охраната на границата, военните и МВР трябваше да имат съвместно учение в средата на месеца. След сблъсъците между бежанци и полиция на гръцко-македонската граница обаче, премиерът Бойко Борисов спешно разпореди учението да започне още в почивните дни.

Ако Македония затвори границата си с Гърция, това ще затвори така наречения Балкански маршрут.  Тогава един от алтернативните пътища за бежанците може да бъде през нашата граница.

Още рано тази сутрин военна колона се придвижи по автомагистрала "Струма" в посока Кулата, за да участват в учението.

Светът е във война, ние затова правим учение на границата утре, за да сме готови за най-тежките ситуации и да сме проиграли всички варианти, включително и затваряне на КПП-тата при мигрантска вълна, натиск от гръцка или македонска страна. Това каза в Ямбол премиерът Бойко Борисов и допълни:

"Българският народ трябва да бъде спокоен, че властта е взела всички мерки, че сме подготвени за най-тежкия сценарий. Така че използваме почивните дни, когато трафикът е по-малък, за да дислоцираме силите и средствата. Някои от тях ще останат по-дълго време там".

Част от вече разположената специализирана военна техника ще остане по-дълго време около границата ни с Гърция.   

Оградата по турската граница продължава да се строи, за което Министерският съвет отпусна още 35 милиона лева.

Учението ще започне утре в 11 часа. Засега се знае, че ще се включат общо над 200 военни, хора от жандармерията, от Гранична полиция и Червения кръст. Ще има хамъри, вертолети и леки бронирани машини.