МВР организира депортацията на 400 имигранти от Алжир, на 300 граждани от Афганистан, организира и полет до Ирак, обяви зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. Информацията бе съобщена на кръгла маса на тема „Изгубени граници - новата политика на ЕС за убежища и имиграция".

Досега МВР оправдаваше ограничения брой на експулсирани нелегални имигранти с липсата на чартърни полети до държавите им на произход, както и отказа от съдействие от страна на някои посолства за екстрадиране на техни граждани с криминални досиета.

Маринов уточни, че общият брой на имигрантите в България е 9820 души, като повече от 8 000 от тях търсят закрила и очакват да получат статут на бежанци. По думите му, незаконно пребиваващите на българска територия са 1230 души.

Той цитира статистиката на неправомерно преминалите границата на страната: 439 души през юли, 1018 души през август, 3626 души през октомври и 1282 от началото на ноември.

Зам.-министърът на вътрешните работи припомни, че МВР е разработило план за действие в ситуацията на засилен мигрантски поток. Васил Маринов посочи като приоритети за ведомството му ограничаването на незаконно влезлите чужди граждани до 3,5 пъти или до около 100 души на месец, увеличаване на броя на изведените, които към момента са между 80 и 100 души месечно, както и увеличаване на капацитета на Държавната агенция за бежанците по отношение разглеждането на молбите за статут.

„Вече има признаци за успех, две седмици след приемането на плана. Вчера 16 души са влезли незаконно у нас през зелена граница, 10 са задържани от турската страна”, похвали се зам.-министър Маринов.

По думите му, смисълът на изграждане на временното техническо съоръжение по границата ни с Турция не е за отблъскване на хората, а за гарантиране на сигурността на българската граница с Турция, която е външна за Европейския съюз.

„Пълната безкритичност към бежанския поток е също толкова осъдителна, колкото и ксенофобията към емигрантите”, коментира министърът на отбраната Ангел Найденов, който също участва в дискусията.

„Бежанската вълна може да бъде наречена колосална. Близо 2,2 млн. души са напуснали Сирия. Оценката ни е, че миграционният натиск ще се запази и дори ще се увеличава през следващите шест месеца, включително по отношение на Турция и България”, коментира още военният министър.
Той цитира данни, че близо 60% от имигрантите у нас са от Сирия. Приблизително същия процент от търсещите убежище определят България като крайна дестинация.

Според Ангел Найденов обаче сирийците имат основание да искат бежански статут. „Има хора от Алжир, Афганистан, Алжир, Мароко, Пакистан, Гана и други държави. Близо 80% от хората, идващи у нас, нямат никакви лични документи”, посочи още Найденов.

Като приоритети на повереното му ведомство министърът изреди предоставянето на терени и сгради за настаняване, участие на екипи от Военномедицинска академия, подпомагане на Агенцията по бежанците, осигуряване на специализиран транспорт и старт на изграждането на съоръжение, което да възпрепятства нелегалното преминаване на хора от Турция.

„Не сме във възторг, че изграждаме такова съоръжение”, сподели за пореден път Ангел Найденов.

Председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, който също взе участие в дискусията, се похвали с „цялостния план, включващ и активни външнополитически действия, който имаме като държава”.

„В условията на криза, на несигурност, на бедност, пристигането на такава маса хора, създава основание за много страхове и създава условия за ксенофобия. На това българското демократично общество трябва да даде отпор. Важно е държавата да покаже, че сигурността на българските граждани е гарантирана”, подчерта Станишев.
Той препоръча Европейският съюз да намери баланса между тезата, че трябва да бъде крепост, и да се обгради със стена за хората, които са заплаха, и тезата, че Европа трябва да приеме всеки.

Той определи присъствието на 10 000 имигранти на територията на България като „изключителен проблем”. „Този брой за България е по-голям проблем отколкото 100 000 бежанци за Германия. Ще разчитаме на европейска помощ”, заяви Станишев и призова за обща координирана политика на Европейския съюз, защото „всяка държава самостоятелно не може да се справи с проблема с бежанците”.

„Необходимо е новият фонд за убежище и емиграция, който ще заработи от 2014 г., да бъде достатъчно финансиран от страната на ЕК и европейските институции, да бъде достатъчно финансиран и за държавите по границите на ЕС”, добави Станишев.

Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров подчерта по време на кръглата маса, че голяма част от хората в лагерите за бежанци искат да се върнат в собствените си домове. „Не трябва да мислим, че тези хора искат да останат тук. Бежанците ще се върнат, но не веднага. Връщането им ще стане след няколко години. Трябва да направим всичко възможно да бъдат приобщени към нас”, препоръча Григоров.

„Хората се делят на „за” и „против” бежанците. Тези, които са „против”, нямат тази информация. Не трябва да плашим българския народ с ксенофобия. Тя съществува, но на тези хора трябва да им бъде помогнато”, обясни Григоров.

„БЧК е партньор на държавата и обществото за решаването на този огромен проблем. На една голяма част от нуждите на тези хора се поеха от БЧК. Ще продължаваме да работим заедно”, увери Григоров.