Позицията на България за за евроинтеграцията на Северна Македония остава непроменена, съобщават от Министерството на външните работи. Министерският съвет одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета „Общи въпроси”, което ще се проведе на 22 юни 2021 г. в Люксембург.

В частта за политиката на разширяване на ЕС и европейската перспектива на Република Северна Македония в приетата от правителството позиция се посочва, че България се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г.

"Преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС следва да съдържа необходимите гаранции по отношение на изпълнението на Договора от 2017 г, каквито към момента не са налице. Не са изпълнени и изискванията за провеждане на МПК.

Заедно с това, България остава отворена за диалог и предприема стъпки за укрепване на доверието и завръщане към прагматичен и конструктивен диалог", пишат от МВнР.

Съветът ще разгледа актуалното състояние на изпълнението на Инструмента „Следващо поколение ЕС”, както и Препоръката на Съвета за икономическата политика на страните от еврозоната. Председателството на Съвета на ЕС ще запознае министрите с последните развития, свързани с Конференцията за бъдещето на Европа в контекста на предстоящото на 19 юни 2021 г. първо пленарно заседание.

Междувременно стана ясно, че утре министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев ще дойде на посещение у нас и ще се срещне с президента Румен Радев и премиера Стефан Янев.