Системното място на Националния институт по метеорология и хидрология е там, където се използва неговата експертиза. Това е преди всичко, но не само Министерството на околната среда и водите.

Така просветният министър Николай Денков коментира предложението НИМХ да излезе от системата на МОН.

Коментарът на Денков идва, след като по-рано през деня учени от НИМХ разпространиха отворено писмо до премиера, в което питат какво налага техния трансфера на института в МОСВ и поставят под съмнение мотивите не образователния министър за него.

Прехвърлянето на НИМХ от МОН към МОСВ е поискано на 16 юли 2021 г. от тогавашния министър на околната среда и водите Асен Личев, се казва в позицията на образователното ведомство.

Тогава се прецени, че е по-удачно това да се направи с приемането на бюджета за 2022 г., уточнява министър Денков.

„В писмото си до МОН министър Личев излага подробно своите мотиви: „Законът за водите създава преки задължения за НИМХ и определя НИМХ като субекта, извършващ количествения мониторинг на валежите, подземните и повърхностните води, включително наносния отток…Посочената дейност е пряко свързана с правомощията на министъра на околната среда и водите по управление на водите на национално ниво… Допълнително, дейността на НИМХ е от изключително значение за поддържането на националната мрежа за мониторинг на подземните води, част от Националната система за мониторинг на околната среда.“ Министър Личев посочва още, че промяната ще повиши ефективността и ще оптимизира организацията по осъществяване на мониторинга, ще подобри крайния резултат при разработване на стратегически и програмни документи, пряко свързани с управлението на водите. „Промяната ще доведе и до намаляване на административния ресурс, пряко свързан с осигуряване на комуникацията и обмена на данни при осъществяване на мониторинга на водите“, се казва в писмото съобщението на образователното ведомство.

Денков отбелязва, че няма забележки към работата на института „Всички виждаме, че те са много активни, използваме техните резултати.“

„МОН никога не е предлагало промяна в статута на НИМХ по отношение на неговото финансиране. Дали един институт е под шапката за едно или друго министерство, по никакъв начин не променя неговата възможност да кандидатства за научни проекти“, посочва Денков.

Той е готов да обсъжда къде е най-доброто място на института и отбелязва, че „този разговор ще се проведе на правителствено равнище, защото има различни възможности“.