8 март, 2021 година, София. Черни балони се извисяват в небето над столицата в памет на жените, загубили живота си вследствие на насилие от страна на партньора си през изминалата година.

8 март, 2021 година, Мексико Сити. Хиляди жени протестират по улиците на града срещу насилието, основано на полов признак. Стига се до сблъсъци със силите на реда, има и ранени.

12 март 2021 година, Лондон. Намерено е тялото на 33-годишната Сара Еверард, която е отвлечена и убита от полицейски служител. Голяма тълпа от опечалени се събира на импровизирано бдение на мястото, където Сара е видяна за последно. Четири демонстрантки са отведени в ареста.

Ирина Андонова е една от многото жени, жертви на домашно насилие в България. Според нея зачестилите демонстрации, които се случват все по-често на различни точки по света, не могат да окажат влияние върху личната борба на една жена. "Липсва връзка между дейностите, които популяризират темата, така да ги наречем, тези балони в небето или други неща… Липсва. Значи там някъде се случва насилието и то не е там, където излизат балоните", смята тя.

Снимка: pexels.com

"Ако усети човек, че се отнемат негови изконни права, трябва да действа така, че да защити на първо място себе си, защото е важно да запази адекватност до края на процеса. След това да защити децата, защото те страдат най-много, но те са на второ място. Това е като в самолета – ако трябва да помогнеш на някого, стартираш първо от себе си, за да можеш да си адекватен до края и да помогнеш и на останалите. 

По данни на Световната здравна организация (СЗО) честотата на насилието над жени в България е по-висока от средната за Европейския съюз. За съжаление у нас не се води официална статистика за случаите.

Според Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на "Българския фонд за жените" протестите са ефективен начин за борба с проблема.  

"Аз съм категорично „за“ подобни събития. „Български фонд за жените“ всъщност стартира шествие за правата на жените през 2017 г. на 8 март. Има две ключови дати за подобни събития – 8 март и 25 ноември, който е международният ден за борба с насилието над жени. Това, което мога да кажа като организатор, е че идват все повече хора, т.е. от една страна например 8 март е разпознат като ден за политически разговор и политически дейности".

Видеото с личната история на Ирина Андонова, както и мнението на Надежда Дерменджиева може да гледате и чуете в Ladyzone.bg: