След серията от бомбени заплахи от тази седмица, които затвориха десетки училища в цялата страна, актуален стана въпросът какво ще се случи, ако има подобни заплахи в изборния ден – 2 април, тъй като повечето секции за гласуване се намират именно в сгради на училища.

На въпроса дали в случай на бомбена заплаха ще се евакуират изборни секции говорителят на ЦИК Росица Матева каза пред bTV: „Ще бъде направено всичко възможно да не се стига до прекъсване на изборния процес“.

Матева напомни, че в събота – 1 април (дан за размисъл), избирателните комисии получават изборните книжа и помещенията се поставят под охраната на МВР. През целия изборен ден има охрана на целите сгради.

„Създадена е междуведомствена група със заповед на министър-председателя – ще бъде изпратен към областните дирекции съответният ред, по който се действа“, уточни говорителят на ЦИК.

Според говорителя на ЦИК видеонаблюдението няма да забави броенето на гласовете. Матева допълни, че забавянето ще дойде от факта, че на тези избори ще се броят и гласовете от машинното гласуване.

Гледайте цялото интервю във видеото!