Мъртвото вълнение в Бургас продължава втори ден. Какви са опасностите, как да се справим с тях и какво съветват спасителите? 

Опасностите, които дебнат в морето, са много. Първата от тях е мъртвото вълнение. Това каза пред bTV старши спасителят от Бургаския плаж Пламен Иванов.

Какво представлява мъртвото вълнение?

Това означава, че вълната се движи перпендикулярно на брега, тя рови пясъка и придърпва хората навътре. При положение, че човек бъде придърпан, той не трябва да се бори срещу течението, а да се остави и при всички положения ще излезе на брега, обясни спасителят.

Как да реагираме при водовъртеж?

Водовъртежът се получава при пресрещане на вълните. Когато човек попадне във водовъртеж, той не трябва да се стреми да излезе директно нагоре, а да направи крачка вляво или вдясно, за да се спаси.

Мъртвото вълнение чисти морето, обясни още спасителят. То изхвърля всичко, което е умряло като водорасли, предмети, които са останали в морето.

Ако не спре до четвъртия ден, може да продължи още три дни. Има случаи в които продължава до 15 дни, поясни още Пламен Иванов.