Майката на малкия Мустафа, оставен сам в Пловдивска болница да се бори с онкозаболяване, каза пред bTV,  че не го посещава, защото няма пари.

Предстои социалните служби да решат въобще как би се отразила такава среща върху момчето.

Историята на 9-годишния Мустафа развълнува цяла България. Момчето лежи в детската онкохематология в Пловдив и от месец и половина не е виждало нито майка си, нито други свои близки.

21-годишната Джейлян Халил каза, че не го посещавала в болницата, защото не работи и няма пари. Първото нещо, което смята да направи, когато се срещне със сина си, е да го целуне.

От социалните служби обясниха пред bTV, че им трябват поне десетина дни, за да преценят как би се отразила подобна среща на Мустафа.

Според тях причината за изоставянето на Мустафа и на останалите деца на Джейлян е друга. „Тя категорично е заявила, че не може да предостави адекватни грижи за тези деца”, посочва социалният работник Надя Танева. По думите й в случая партньорът й е по-важен от децата й. Самата Джейлян никога не е търсела социалните за помощ.

Към детето предстои да бъде предприета мярка на закрила, но след края на лечението му.

В същото време от Агенцията за закрила на детето обявиха, че следят случая от вчера и, че събират информация за семейната среда и начина на отглеждане на детето и неговите братя и сестри.

Мустафа ще остане в болницата още шест месеца.

5-годишната Стефи също познава болката, с която днес се сблъсква Мустафа. Момиченцето преборва тумор на гръбначния мозък и вече ходи на предучилищно обучение. За щастие - никога не е усещала липсата на подкрепа от близките.

„Подкрепата на майката, на родителите е най-важна, защото има моменти, когато я отвеждат и не можеш да влезеш при нея - ето това е най-големият детски страх, да остане сама”, посочва Ваня Станимирова, майка на Стефи.

Най-големият ад за болните деца е химиотерапията. „За съжаление част от нормалните клетки, кръвни да ги наречем, също биват атакувани. Заради това падат кръвните показатели, необходими са кръвопреливания, антибиотици, защото отслабва имунитета на пациентите”, обяснява доц. Добрин Константинов, Клиника по детска онкохематология УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ".

Малката Стефи, която е победила болестта, има кратко, но ясно послание към децата - да са винаги живи и здрави и да не се отказват.