Майка изостави новороденото си бебе зад блок в столичния кв. „Обеля". Детето е открито от съседи в градинката късно през нощта на 26 срещу 27 септември и веднага е прието в болница.

Съседите чули плача на момиченцето малко след 2 ч. през нощта. То било оставено голо на земята между две дървета. По техните думи майката е изродила детето сама и е криела бременността си, докато се грижи за останалите си две деца.

В момента бебето е в Клиниката по неонатология в Университетската детска болница в София и е в стабилно състояние.

Майката е постъпила във Втора градска болница след силна кръвозагуба. От там съобщиха, че жената е в сериозен психоемоционален стрес.

Петрана Михайлова, която открива детето, разказа, че веднага са изнесли одеало, за да го завият и са се обадили на полицията и Спешна помощ.

Жената твърди, че майката живее в същия блок и не е много общителна. До последно е отричала, че е бременна, а вчера се е държала така, сякаш нищо не се е случило.

Следователите са открили в дома й ножици, с които вероятно е срязала пъпната връв.

Има съмнение, че майката е на 22 години, бащата остава неизвестен. Какво ще се случи с детето, ще решат социалните служби.

При постъпването си в болницата бебето е било охладено, хипотермично, но със стабилни жизнени показатели, съобщи Ралица Георгиева, началник на Клиниката по неонатология на Университетската детска болница в София. Тя допълни, че то вероятно е родено около осмия месец и тежи 2,4 кг.

При изследванията е установено, че има анемия, за която е направено кръвопреливане, има и данни за инфекция, за което е включено антибиотично лечение. Състоянието му е стабилно по отношение на дишането и сърдечната дейност.

По думите на лекаря детето се движи, реагира добре, храни се и докторите имат всички основания да смятат, че при него ще има напълно нормално развитие.

Доц. Георгиева предположи, че то не е стояло дълго време навън, тъй като бързо се е възстановило след приемането и поставянето в условия на температурен комфорт.

Няма опасност за живота на детето, има отклонения, за които се провежда лечение, но докторите имат основания да смятат, че няма да има дългосрочни отклонения.