"Министър на културата, предвождащ полицай, е когнитивен дисонанс като съдържание. Като форма би могло да бъде и сюжет за гоблен. В журналистическата си практика съм виждам неведнъж милиционери, които желаят да бъдат културни министри. Но културен министър да мечтае и да се държи като милиционер виждам за първи път. В българската история това се случва за първи път".

Това каза в парламента Любен Дилов-син от ГЕРБ във връзка с искането за изслушване на служебния министър на културата Велислав Минеков по казуса с вестник „Труд“. Вносители са именно ГЕРБ, които вчера проведоха акция пред редакцията на медията.

"Какъвто и спор да има един министър на културата с една медия, редно е този спор да се решава по културен начин без помощта на полиция. Доколкото ми е известно вашият спор с в. „Труд“ в момента е в съда. Хубаво е да разберем правното основание, с което се обръщате към полицията. Защото изпълнението на административна заповед, оспорвана в съда, не предполага намесата на полиция", заяви Любен Дилов-син.

Снимка: Ладислав Цветков

От ГЕРБ питат още в качество си на какъв „на сцената се е появил“ Светослав Трайков.

„Доколкото имам информация, този господин е активен сътрудник на един от най-ярките сайтове за фалшиви новини в България. Вероятно много мразите Петьо Блъсков, за да изпратите точно такъв човек да затвори в. „Труд“, допусна Дилов-син.

Той нарече действията на Минеков некултурни.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

„Не ги наричам цензура, защото цензурата изисква известно усилие, а не състояние на когнитивен дисонанс – разминаване между действителност и самопредстава, в което Вие често изпадате не само по този случай - участие в различни пърформанси, разнасяне на ковчези и т.н.“, обърна се депутатът от ГЕРБ към културния министър.

„Вашият патрон – г-н Радев, чийто културен аватар сте вие вече в два служебни кабинета, на срещите си вчера каза два пъти: „Ако трябва да се разправяме с медиите, щяхме да подкараме първо ПИК.“ Двете думи – медии и подкарвам в едно изречение – са нещо крайно неприлично и крайно некултурно“, каза още депутатът.