Летище София ще има трети терминал. От стенгорамата на последното заседание на кабинета става ясно, че това е едно от условията към бъдещия концесионер.

Според заложените критерии третият пътнически терминал на летище София трябва да стане факт до десетата година на концесията. А в рамките на целият й срок да бъдат инвестирани не по-малко от 600 милиона евро.

Тази седмица министрите одобриха стартирането на концесионна процедура за аеропорта.

Третият терминал трябва да бъде готов най-късно до 10 години след избора на новия стопанин на летището.

Основният критерий за избора на концесионер ще е размерът на концесионното възнаграждение, който ще е с тежест от 55% при класирането на офертите.

Оценката на техническото предложение ще формира останалите 45%. То ще съдържа план за развитие, бизнес план, план за финансиране, обща стратегия, планове и прогнози на трафика и капиталови разходи.

Минималните изисквания към участниците в процедурата са: да оперират поне едно международно летище с над 10 милиона превозени пътници годишно; да разполагат с нетна стойност на активите за всяка от последните три години минимум 200 милиона евро и да имат опит при финансиране поне на един проект в инфраструктурния сектор, надвишаващ 400 милиона евро.

Годишните концесионни възнаграждения, които ще се дължат за всяка една година от срока на концесията са в размер не по-малко от 15 милиона лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности за текущата година.

Това е вторият опит за отдаване на концесия на най-голямото летище у нас. Първият път процедурата беше спряна от служебния кабинет след намесата на президента Румен Радев заради съмнения че е нагласена.