Сноубордист активизира нова лавина в Пирин, под връх Тодорка, по обед в сряда, съобщи Планинската спасителна служба в Банско. Мъжът е намерен жив и здрав, прегледан е и има само счупено ребро. Няма други затрупани туристи.

Новината първи обяви председателят на БЧК Христо Григоров, който заяви пред агенция „Фокус”, че лавината е паднала „след безумно и екстремно каране в улеите под връх Тодорка”. След това принципалът на ПСС няколко часа подаваше противоречива информация за това дали има затрупани хора.

Районът, в който падна лавината

„Изключително опасен район, за да стигнем до него трябва да преминем през улеи, където има потенциална опасност да бъдат предизвикани други лавини. Безумието на някои скиори застрашава живота и на планинарите, спасителите, туристите. Независимо от всичко екипите са на място и ги търсим. Не знам дали тези хора са българи или чужденци, но в момента те се издирват”, каза Христо Григоров.

Минути след сигнала за лавината екипите на Планинската спасителна служба бяха готови за поредната си акция. „Над 15 човека с две кучета, радиостанции, шейни, отвсякъде се гледа лавината, това е положението”, обясни планинският спасител Методи Баненски.

От Добринище пристигна подкрепление. „Пускаме кучетата и те търсят, те са обучавани да търсят затрупани хора под снега. По миризмата, която излъчва тялото, кучето лови миризмата и почва вече фино сондиране и се намира затрупания”, обясни един от спасителите.

Районът, в който падна лавината

След това пред БГНЕС Григоров изключи възможността лавината да е паднала спонтанно и заяви, че има затрупани хора, които са я бутнали, „но все още не знаем един човек ли е, повече ли са, тепърва ще стане ясно, защото дирите се прекъсват”.

С развитието на ситуацията стана ясно, че затрупани хора няма и единствено е пострадал турист. Той обясни, че се е изстрелял със скок и тогава е паднал.

Спасителите достигат до 37- годишният мъж и го транспортират до медицинския център в Банско. Там му е оказана спешна помощ. „Пациентът беше леко дезориентиран, има болка в лявата гръдна половина, няма данни за счупени ребра, няма данни са спукан бял дроб”, обясни д-р Николай Костомански от медицинския център в Банско.

На излизане от центъра туристът беше лаконичен. „Не мога да ви кажа нищо, боли ме. Просто се изстрелях с един скок”, каза единствено той.

Преди три дни, в Пирин, в района над хижа "Яворов" падна лавина, в която загинаха трима души.

В момента лавинната опасност в планините е изключително висока заради огромното количество сняг, което падна в последните дни. Тя се равнява на 5-та степен по Европейската скала. От Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил предупредиха, че са възможни спонтанни лавини с много големи размери, включително и в гористи местности.