Не предвиждаме промяна в сроковете на действие на зелените сертификати в страната, обяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Договореното на международно ниво - да бъде скъсен срокът на цифровия COVID сертификат, е само за цел пътуване и преминаване през границите и не засяга сроковете, за които той е валиден в България, допълни той.

"Засега този въпрос не сме го поставяли", подчерта доц. Кунчев.

В понеделник бяха оповестени нови правила от Европейската комисия, според които от 1 февруари всички издадени цифрови COVID сертификати в ЕС са със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза.  

„Много страни в Европа намалиха срока и на шест месеца, обсъжда се накъде дори на три. Засега този въпрос не сме го поставяли на обсъждане“, уточни той.

Главният здравен инспектор напомни, че за тези, за които са изтекли деветте месеца, ако направят бустер, също им се издава сертификат, който да им послужи, когато пътуват зад граница.

Срокът на бустерната доза също не е обсъждан.

„Засега той е безсрочен, когато се натрупат медицински данни за това колко дълъг е имунитетът, ще има някакъв предложен срок“, обясни той.

Не се предвижда и никаква промяна в сроковете на действие на сертификатите и за преболедуване вътре в страната.

„Дали персоналът на заведението е ваксиниран е много важно за работата им, но това не влияе на възможността за предаване на вируса между посетителите“, отбеляза доц. Кунчев по повод обявената готовност за протест от собствениците на заведения заради намаленото им работно време. 

„Да пиеш дезинфектант е лудост. Хлорният диоксид освен да убие вируса, може да убие и вас. Това вещество не е предназначено за пиене по никакъв начин“, коментира доц. Ангел Кунчев за практиката някои хора да използват белина за лечение на COVID-19.

„Западна България и югоизточната част на страната са в червена зона, като до няколко дни очаквам и централната южна зона на страната, където нарастват стойностите на заболеваемостта, също да навлезе в червената зона“, каза още доц. Кунчев. По думите му засега остават ниски стойностите в североизточните части на страната, но от вчера и във Варна има значителна динамика.

„Този ръст ще продължи още една-две седмици, ще се достигне пик и ситуацията след това ще започне да се нормализира. Мерки са въведени в областите, в които е необходимо, различни са според становищата на областните щабове. Все още има големи разлики в областите по нива на заболеваемост, така че, ако две трети от областите влязат в такъв режим, тогава ще се обсъждат общонационални мерки“, посочи доц. Кунчев.