Нарастването на случаите на коронавируса у нас ще продължи и през следващите седмици, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в интервю за националната телевизия.

По думите му това, което се е случвало в Западна Европа преди 2-3 седмици сега стига и залива източната част.

„Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 на 100 хиляди души население. Тепърва ще продължи нарастването на броя на случаите у нас“, каза Кунчев.

Относно новия план за справяне с пандемията, Кунчев коментира, че заетостта на интензивните легла е с оглед по-лекото протичане на „Омикрон“ варианта. „Голям брой от населението са неваксинирани. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин – горивен материал за епидемията“, каза Кунчев.

Той коментира, че е вероятно „Омикрон“ да сложи край на пандемията. „Това ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон „Омикрон“ ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно“, обясни Кунчев.

Относно отпадането на зелените сертификати, Кунчев каза, че е възможна промяна на срока им за валидност.

„Ритаме срещу зеления сертификат, който сме го разрешили безкрайно – и за антитела, и за преболедуване, където никъде го няма. Обвиняват ни з неща, които не са въведени“, каза здравният инспектор по темата за недоволството и протестите за отпадане на зеления сертификат.

„В цяла Европа се променя срокът на сертификатите, така че рано или късно, неминуемо и ние ще минем към това, ще изравним“, каза още Кунчев.