Работил съм за опазване на околната среда и здравето на хората, заяви заместник-министърът на околната среда Красимир Живков пред специализирания съд.

Специализираната прокуратура иска постоянен арест за четирима от обвинените по аферата с боклука. Сред тях е заместник-министърът на екологията.

Той посочи, че не познава Николай Миховски, нито Пламен Бобоков, когото, по думите му, е виждал веднъж преди 4-5 години на посещение с междуправителствена делегация, няма неговия телефон и не комуникира с него.

Естествено, познавам Габриел Савов, който беше директор на регионална инспекция, допълни Живков, цитиран от БТА.

Премиерът Бойко Борисов обяви по-рано днес, че сменя зам.-министъра на екологията Красимир Живков в понеделник. Заместник-екоминистърът беше задържан в края на седмицата заедно с още петима души. Според обвинението той е оказвал натиск над чиновници за внос на отпадъци, а у нас е действала организирана престъпна група не само за внос, а и за преработка на опасни отпадъци.

"С г-н Бобоков съм провел един-единствен път разговор по телефона, виждал съм се два пъти, темата беше проблемите в Монтана", коментира той. Живков каза, че с никой от останалите не е разговарял нито по телефона, нито се е виждал. Искам да знам членовете на тази група дали ме познават, дали са комуникирали с мен, апелира той.

Специализираната прокуратура поиска мярка за неотклонение задържане под стража за Красимир Живков, Габриел Савов, Атанас Бобоков и Николай Миховски, а за Васил Богданов и Айгюн Еминов - домашен арест. Спецсъдът решава днес за мерките.