„БСП за България” ще гласува против правителството на Бойко Борисов по три причини, заяви от парламентарната трибуна лидерът на левицата Корнелия Нинова.

„Първата причина са сериозните различия на нашите идеи и програми за развитието на икономиката, борбата с бедността, борбата с престъпността. В наше лице ще имате алтернатива на вашето управление”, каза Нинова.

„Втората причина е, че има отказ от предизборните обещания. Това е правителство на подмяната. От красивите думи преди изборите не е останало нищо”, заяви Нинова.

„Третата причина е, че в коалиционното споразумение е заложена несигурност в страната”, каза още тя.

Тя поздрави Обединените патриоти, че са израснали от позицията „България – вън от НАТО и ЕС” до мнението, че България трябва да следва неотклонно евроатлантическия път.

Нинова обаче обвини Патриотите, че са избягали от обещанията си за повишаване на доходите, за данъчни облекчения, за увеличение на минималните пенсии до 300 лв. , за възстановяването на наборната военна служба и трудовите войски, както и изтеглянето на войниците ни от чужди държави и др.

53 обещания и нито едно, което е залегнало в бъдещата програма на коалицията. Има само едно, което е изпълнено наполовина– създаване на Министерство за демографията и българите в чужбина” под формата на вицепремиер за демографските въпроси.

„Това не е „преодоляване на различния”, както го нарече Бойко Борисов, това е загуба на идентичност на Обединените патриоти като политическа партия. За хората, които са ви избрали, е категорична подмяна”, заяви Нинова.

След критика към по-малкия коалиционен партньор, Корнелия Нинова се обърна и към ГЕРБ с обвинението, че партията не е чула избирателите си по основните въпроси, които ги вълнуват – бедността, доходите и сигурността.

Тя обърна внимание и на две политики, които като цяло партията ѝ подкрепя, но в които от ГЕРБ са допуснали много злоупотреби – строителството на магистрали и санирането.

„Като ви слушам, оставам с впечатлението, че не сте разбрали, че сме 44-тото Народно събрание, а не 43-тото. Вие четохте програмата не на „Обединените патриоти“ от 2017 г., а на „Патриотичния фронт“ от 2014 г.”, коментира в отговор от трибуната на Народното събрание лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Извадете ми случай, в който аз или представляваната от мен партия е била против НАТО. До преди 10 години вашата партия правеше митинги срещу влизането на България в НАТО, каза още той.

За пенсиите – напомням ви, че когато се гласуваше предложението за минимална пенсия от 300 лв. от 38 депутати на БСП в залата бяха 22-ма и предложението не мина с шест гласа, така че хвърляйте върху нас вината, призова Каракачанов.