Експертите сочат за най-опасни места у нас гарите, автогарите, летищата, училищата, но не защото не се охраняват, а защото там се струпват най-много хора.

Нивото на защита на стратегическите обекти в момента не е вдигнато, повишена е само бдителността.

По думите на министъра на транспорта Ивайло Московски службите нямат информация за нужда от по-специална защита на летищата у нас.

Снимка: btvnovinite.bg


Българските аеропорти отговарят на европейските норми за сигурност. Въпреки това експертът по сигурност на летищата Ангел Борисов  посочи, че паркингът на аеропорта е една от потенциално най- опасните точки.

Снимка: btvnovinite.bg


„Почти нищо не може да се направи, не може от  околовръстното всеки да бъде обискиран”, коментира той. „Все пак трябва държавата да демонстрира някакво присъствие”, допълва експертът.

Снимка: btvnovinite.bg


През Френската гимназия на ден минават 1000 ученици, на година училището плаща по 30 хил. лв/ за охрана, като е оборудвано с всякакви видове камери.

Атака от преди месец обаче идва отвътре. Благодарение на това, че е преминала обучение, директорката успява да евакуира училището.

„Обгазиха третия и четвъртия етаж със спрей, какъвто използват футнболните агитки”, разказва директорът на 9 ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" Емилия Богданова. „Децата започнаха да кашлят и да се задушават и  бяха евакуирани”, разказва тя.

Снимка: btvnovinite.bg


Виновните ученици са установени, те обаче отричат и обжалват наказанието си.

По думите на директорката създалата се ситуация кара училищните власти да се чувстват още по- беззащитни.

В нито един закон не фигурира наказанието изключване от училище. Полицията обаче води разследване за хулиганство.