С 1000 бързи теста ще се тестват рисковите групи в Банско, каза на брифинг кметът на общината Иван Кадев.

"С РЗИ имаме взаимодействие и създаваме организация за тестване на широк кръг от хора в Банско. Тестовете ще бъдат 1000 бройки и по виждането на компетентните органи най-напред ще бъдат тествани хора, които през целия период – от въвеждането на извънредното положение, до периода на карантина и до момента, са били в пряк досег с външни хора", обясни Кадев.

Това са полицаите, пожарникарите, личните лекари, част от общинската администрация, част от учителите, ски учителите, хотелските комплекси, планинските спасители.

"Няколко дни ще бъдат тестовете и се надявам това да даде възможност на Националния оперативен щаб и МС да получат ясна картина какво се случва в града с оглед на това, че имаше хиляди туристи и да се вземат адекватните мерки. Тестването ще започне, когато се създаде необходимата организация – може и в късния следобед, може и утре. Ще се тестват и жители с опасения за контакти с хора, проявили симптоми", допълни Иван Кадев.

Александър Тодев стопанисвал заведение, затова е сред първите, пожелали тест.

„Имаме контакт с всякакви хора и мислим, че януари, февруари, дори още декември сме ги прекарали въпросните вируси, които върлуват, грип, COVID-19 и така нататък“, каза Александър Тодев.

Той добави, че не се притеснява, пази се и се надява да има антитела.

Влиза в поликлиниката с надежда да бъде тестван още днес. Там работят няколко лични лекари, които не смогват да отговорят на многото обаждания от сутринта на банскалии, които искат да ги изследват.

„Аз така или иначе вече съм си набелязал пациенти, които са работили по хотели и са имали контакти с външни хора. Засега са около 10 души“, обясни д-р Георги Кушлев.

И лекарят е в списъка на чакащите, очаква да разбере, че вече е прекарал вируса.

„Сега попитах медицинските сестри и те ми казаха, че утре ще има тестове за банскалии“, заяви Александър Тодев.

Борисов е разпоредил на щаба и кметовете да мислят по темата какъв ред и дисциплина да се създаде така, че все пак да има възможност хората да ходят в планината и в парка, без да се стига до струпвания и нарушения.

Масово тестване започва и сред спешните медици в столицата.

По-рано днес журналистически въпрос към премиера, защо е осигурено тестване за депутатите и за него, но не и за всички медици на първа линия - предизвика скандал. Не заради въпроса, а защото шефът на пресцентъра на кабинета опита да обясни, че след като зададе въпрос, журналистът изключва микрофона си, за да няма технически смущение, докато тече отговорът.

„Моля ви се оставете човека, седни си мястото, който иска може да си изключи камерата, няма да не ни гледа. Няма да слушам след това, че някой иска да ме пита нещо и аз като Радев съм се обърнал и избягал. Севда ще те изгоня от залата. Аз сама ще си тръгна. Тръгни", заяви Бойко Борисов.

После стана ясно, че даряваме защитни костюми на Северна Македония.

"Ако не бяхме се затичвало по заводите, ако не бяхме намерили тъкачници, ако не им бяхме намерили лепило, ако не бяха тези герои, нашите тъкачи и шивачи, щяхме да ходим в найлони облечени, щото няма от света къде да дойде. Щото и аз сигурно мога да изпея някоя песен, но е много трудно да ръководиш държава. И аз иначе съм певец – не лош", добави премиерът.

А от Япония пък ще получи противовирусно лекарство, за което вече се правят тестове доколко помага при COVID - 19.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19