Приоритизираме изцяло българската стратегия в посока деескалация на напрежението НАТО – Руската федерация, обяви премиерът на брифинг след заседанието на Министерския съвет. Според него трябва да се използват всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен.

Нашата отбранителна стратегия ще се фокусира и ще бъде изградена на база на българската армия, посочи още Кирил Петков.

"Българската армия ще бъде водеща в отбранителната стратегия – това означава български войски, българско командване и реално българско военно лидерство", посочи премиерът. 

"За съжаление през годините нашата армия не е финансирана достатъчно и по правилния начин и в момента имаме дефицити, които са ясно изразени. От тук нататък ще фокусираме инвестирането в българската армия точно по тези дефицити – не просто да се купува техника, а българската армия да застане на своето точно място", обясни Кирил Петков. 

По думите му България не трябва да бъде само консуматор на сигурност, но и да е конструктивен партньор в рамките на НАТО.

"Заедно с дипломатическите усилия, България ще направи стъпка в развитие на собствения си отбранителен потенциал в посока подготовка на батальонна бойна група от български войски с българско командване с използване на националната командна верига", заяви и министърът на отбраната Стефан Янев. Това по думите му ще бъде и нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО.

"В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, който да сме готови да заявим в рамките на НАТО, ние всъщност преследваме развитие на собствения си отбранителен потенциал и развитие на българските въоръжени сили и българската армия", каза министърът на отбраната. Той допълни, че ще се търси възможност тези дефицити, появили се през годината, да бъдат компенсирани по приоритетен начин в плановете за модернизация и превъоръжаване.

"Българската държава последователно отстоява с всички дипломатически форми възможността за намиране на решение на проблема, който възникна между Русия и Украйна. Тези усилия ще продължат и в бъдеще и се надяваме, че проблемът ще бъде решен именно по дипломатичен път", заяви и министърът на външните работи Теодора Генчовска.