Във ВиК сектора приходи носят само около 39% от количествата вода, подадена във водоснабдителната система. Това става ясно от Годишния доклад и сравнителен анализ на ВиК сектора за 2019 г., изготвен от КЕВР.

Той обхваща дейността на операторите по основните параметри на техните бизнес планове, цените на ВиК услугите, определените от Комисията показатели и тяхното изпълнение.

Средно загубите са 61,1% за сектора, като при големите нивата са по-ниски, а най-лошо е положението при малките и средните водни дружества. „Данните показват, че към 2019 г. ВиК секторът продължава да е много далеч от постигането на дългосрочното ниво (49% загуби – б.р.)“, пишат от КЕВР.

Сред причините за това се посочват:

  • недостатъчни мерки по управлението на водоснабдителните мрежи
  • неправилно пускане на водата след аварийни ремонти
  • водомери в лошо състояние
  • липса на надеждни информационни източници, чрез които операторите да планират адекватни мерки

Средно за сектора има близо 84 аварии на 100 км трасе за година, като отново аварийността е най-висока при средните оператори, но веднага след тях се нареждат големите.

По отношение на отвеждането и пречистването на отпадъчни води, едва 57 на сто от абонатите у нас могат да разчитат на пречиствателна станция, като едва около една трета от потребителите на малки и средни дружества са сред тях. 66 на сто използват услугата „отвеждане на отпадъчни води“.

Още работа трябва да свършат водните дружества до 2026 г. по показателите „Непрекъснатост на водоснабдяването“, „Налягане във водоснабдителната система“, „Енергийна ефективност за дейността по доставяне на вода на потребителите“, „Ефективност по привеждане на водомерите в годност“, „Срок за отговор на писмени жалби на потребителите“ и др.