Привърженик съм на машинното гласуване, защото смятам, че то улеснява изборния процес. Това обяви Камелия Нейкова, която ще оглави новата Централна избирателна комисия Камелия Нейкова. Тя е от квотата на „Има такъв народ“ и е част от изборната администрация вече 20 години.

Камелия Нейкова първа се представи на изслушването при президента Румен Радев на номинираните за членове на ЦИК.

„Машинното гласуване не позволява недействителни бюлетини, които означава, че всеки глас на всеки български избирател може да бъде отчетен. По отношение на протоколите на СИК машинната разпечатка ще има стойността на протокол, което ще улесни до голяма степен работата на членовете на Секционните избирателни комисии (СИК)“, каза Нейкова.

Тя изтъкна, че за пореден път комисията ще трябва да започне работа с летящ старт. Ще бъдем екип от колеги, които в по-голямата си част сме работили заедно в предишни състави на ЦИК, уточни Нейкова.

Нейкова е част от изборната администрация на различни нива от 2001 г. До 2009 г. е била председател или секретар на Районна избирателна комисия. През 2009 г. е член на ЦИК, а след това – експерт към временната комисия за изработване на Изборния кодекс. През 2014-а е член и говорител на ЦИК. В момента е законодателен референт към НС.

Всички номинирани за членове на ЦИК се представиха и обявиха какви са идеите им за работа на комисията пред президента.

Кандидатите за членове на ЦИК:

  • Красимир Ципов, Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева (ГЕРБ);
  • Камелия Нейкова, Елка Стоянова и Любомир Гавраилов ("Има такъв народ");
  • Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева (БСП);
  • Севинч Солакова и Ерхан Чаушев (ДПС);
  • Цветозар Томов и Любомир Георгиев ("Демократична България");
  • Росица Матева ("Изправи се! Мутри вън!")

Нейкова е номинирана за председател, а Солакова – за секретар. Димитров, Томов и Матева – за зам.-председатели.

Румен Радев обясни, че ще разпусне 45-отото Народно събрание и ще назначи служебен кабинет до средата на следващата седмица, за да не се налага предсрочните избори да са преди 11 юли.

Има много предложения за разпускане веднага на парламента, ако изборите са на 4 юли, не виждам как ще ги подготвите, обясни той пред кандидатите за членове на ЦИК.

Новата ЦИК ще може да започне работа, след като президентът издаде указ за назначаването на номинираните за членове.