Жители на столичния кв. „Красна поляна“ излизат тази вечер на нов протест срещу т. нар. Виетнамски общежития. В 19:00 ч. те отново ще блокират кръстовището на бул. „Никола Мушанов“ и ул. „Добротич“.

Пред bTV част от протестиращите обясниха, че искат от общината ясен план за действие за премахването на гетото.

Снимка: bTV

Екипът на bTV влезе в един от блоковете на тези общежития, за да провери как изглеждат отвътре.

Снимка: bTV

Входът и коридорите на блок 5 са в окаяно състояние, но един от апартаментите, в който екипът беше поканен, е ремонтиран и обзаведен скъпо.

Снимка: bTV

В него живее Тихомир, който разказа, че обновяването му е струвало 10-ина хиляди лева, но ги е дал, за да живее семейството му удобно.

Снимка: bTV

Той обаче би се преместил, ако сградата бъде съборена, „стига да ми дадат нормално жилище“.

Снимка: bTV

Вижте във видеото и другата крайност – мизерните жилища:

Преди няколко месеца Виетнамските общежития бяха определени като опасни и предстои да бъдат премахнати.

Досега от (кмета на София Йорданка) Фандъкова имаме само неясен срок – 2019 г. Искаме план за действие. Като за начало няма информация колко хора живеят тук, знаем само за 360 семейства, каквото и да означава това. Искаме ясен план, от който да се вижда решение. Протестираме срещу бездействието на общинската администрация, каза Десислава Малинова.

Снимка: bTV

Искаме го черно на бяло, защото утре може да дойде друг кмет и реши, че ангажиментът не го устройва, добави Цветан Фиков.

За обясненията на общината, че няма къде да бъдат изселени тези хора, той коментира: Кметът, ако си беше вършил работата тези девет години, да изселва по две по три семейства, щеше да е решил проблема. Той не е е от днес, а от 2008 г.

Самият кмет на район „Красна поляна“ Иван Чакъров каза, че по въпроса се работи, но поетапно.

Когато бъде изпразнен 10-и блок, веднага ще бъде съборен. И така с всички останали. Търсим трайно решение, а не да прехвърлим проблема от едно място на друго, каза той.

Вижте повече във видеото: