Кабинетът прие актуализация на Бюджет 2020 на извънредно правителствено заседание чрез видеоконферетна връзка, съобщиха от правителствената пресслужба.

За т. нар. мярка „60/40“, състояща се в поемане от страна на държавата на 60 на сто от осигурителният доход на заетите в предприятия, чийто бизнес е пострадал в най-голяма степен от въведените извънредни мерки, са предвидени 1, 43 млрд. лв.

С толкова ще се увеличи трансферът от държавния бюджет за фонд „Безработица“ на Държавното обществено осигуряване (ДОО). 1 млрд. лв. ще са за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.

Правителството иска съща да има възможност да тегли до 10 млрд. лв. дълг. В сегашния бюджет са предвидени до 2,2 млрд. лв.

До момента са пуснати ДЦК (държавни ценни книжа) за 800 млн. лв. и е обявен аукцион за 200 млн. лв. в началото на юни. Това означава че държавата може да вземе дълг от още 1.2 млрд. лв. без актуализация на бюджета.

Разчетите показват, че бюджетът ще събере почти 2 милиарда и половина лева по-малко от различните данъци и осигуровки. Бюджет 2020, който беше балансиран т.е. приходи равни на разходите, сега се изменя като ще се заложи дефицит от почти 3 % от брутния вътрешен продукт или 3,5 млрд. лв.

Промените в бюджетната рамка за 2020 г. трябва да бъдат одобрени от Народното събрание.