Ден след силната градушка в столицата и на други места в западната част на страната, довела до огромни имуществени щети, правителството се задейства в посока превенция. Министерски съвет одобри допълнителни 1,2 млн. лева за закупуване на противоградови ракети.

Въпреки добрата зареденост с ракети против градушки, поради интензивната и непостоянната климатична обстановка само през май са изразходвани около 200% повече ракети в сравнение с количествата, използвани в предходните години, посочват от пресцентъра на кабинета. В началото на юли били доставени нови количества, „но продължаващата градоопасна обстановка налага дозареждане, за да не се допусне природното бедствие да унищожи селскостопанската продукция”.

Вече стана ясно обаче, че голям брой земеделци са пострадали от падналата градушка. Само в Монтанско е унищожена около една четвърт от реколтата, обясниха селскостопански производители пред bTV.

От Агенцията за борба с градушките обясниха по-рано, че бедствието във вторник следобед е било очаквано, но не е имало как да бъде предотвратено. Такива явления се образували много бързо, а и агенцията обработвала градоопасни облаци само над земеделски площи, а не над градове, какъвто е случаят в София.