Тази сутрин беше изтеглен публично изпитният вариант, по който ще работят зрелостниците след XII клас по БЕЛ. Тема 18 беше изтеглена от журналист измежду 11 милиона комбинации.

18 деца от този и предходни випуски ще се явят на 27 и 28 август на изпит, тъй като са под карантина. За разлика от други години, сега изпитът ще започне с час по-късно от обичайното – в 09:00 часа. Целта е учениците да имат време да намерят местата си в залите и да се настанят спокойно.

Изпитът ще протече при строги мерки за безопасност - училищата са дезинфекцирани, създадена е и организация за минимален контакт между зрелостниците и квесторите. В стая ще се допускат до 10 деца, които ще бъдат настанени поне на 1,5 метра разстояние.

Близо 49 хиляди зрелостници се явяват на матура по български език и литература тази година. В училищата са взети всички мерки за дезинфекция, а на входовете на училищата ще се мери температурата на зрелостниците.

Зрелостниците трябва да носят документ за самоличност – лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС. За да бъдат допуснати, е необходимо да представят служебна бележка – на хартия или на мобилния телефон. Изискването е да носят химикал, който пише в черен цвят.

Изпитът ще се проведе в 5162 зали на 722 училища в страната.

Заявления за втория задължителен изпит, който ще се проведе на 3 юни, също от 9.00 часа, са подали 37 116 ученици.

Други 11 548 са предпочели възможността, вместо на втора матура по общообразователен предмет, да се явят на държавен изпит за получаване на степен на професионална квалификация, който ще се състои на 5 юни.