COVID-19 може да бъде продължително и изключително упорито заболяване даже за човек в активна възраст, като в началото симптомите може да изглеждат безобидни, но след това неразположението продължава дни наред. Това стана ясно от думите на един от първите възстановили се от коронавируса след болнично лечение – ски учителят Веселин Ангелов от Троян.

В ефира на bTV той разказа, че първоначално имал единствено температура (между 38 и 39 градуса) и болка в мускулите. След 4 дни все пак се обърнал към лекарите в спешното отделение в Разлог. Рентгенова снимка показала двустранна бронхопневмония. Веселин решил да се прибере в родния си град, за да остави там жена си и детето им и да постъпи на лечение в местната белодробна болница.

„Докторът като видя снимката и доста притеснено ми каза, че е по-добре да ме пратят в инфекциозното в Ловеч, защото отделението е подготвено за такива като мен“, разказа мъжът. Там, още преди да излезе положителния резултат на теста му, започнали типичните симптоми – болки в гърдите, по-трудно дишане, суха кашлица.

„Бях доста притеснен. Семейството ми даже може би реагираха по-притеснено от мен. Това беше първата вечер – на другия ден се събудих и си казах: не трябва да мислим по този начин, трябва да мислим позитивно, пък тя съдбата си знае работата“, сподели Веселин.

Лекували го с два антибиотика венозно и азакс, а хора от Троян му осигурили плакенил за 5 дни. Въпреки това, едва след първата седмица на хоспитализацията започнал да се подобрява. През цялото останало време поддържал високата температура.

Снимка: Веселин Ангелов

Даже и в момента Веселин се бори с последиците от заболяването – на последната рентгенова снимка се виждат остатъци в белите дробове, продължава да пие антибиотик, за две седмици е свалил 9 килограма. Остава в изолация от близките си. Добрата новина е, че нито те, нито колегите му от Банско са дали положителна проба за коронавиус.

„Призовавам всички граждани, когато почувстват неразположение да съобщят на хората – да знаят, че някой някъде има проблем“, каза още ски учителят, преборил коронавируса.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19