Масов бой завърши със смърт в Кюстендил. 35- годишен мъж беше прободен с нож след скандал в центъра на града рано тази сутрин. Заради участието на жители на ромския квартал, инцидентът доведе до протести.

20 минути след инцидента градът е блокиран. Полицейски блокади има на няколко места по пътя. Всеки автомобил, излизащ от Кюстендил, се спира и проверява. Издирва се 19 - годишен жител на квартал Изток, криминално проявен.

„Не може да се говор за етническо напрежение, битов инцидент е, завършил с криминално престъпление”, обясни Елиан Стамболийски, директор на ОД на МВР-Кюстендил.

Извършителят не е задържан, но е установен и полицията знае кой е. Той е от ромски произход, криминално проявен е, с 3 криминални прояви, които са за телесни повреди.

Ранени са петима. От тях един е с тежка черепно-мозъчна травма и е транспортиран днес в неврохирургията на „Пирогов”. Останалите ранени са с по-леки порезни наранявания и са в болницата в Кюстендил.

Пострадалият в „Пирогов” е С. Игов от известния в кюстендилската ромска махала клан Гольовци.

Снимка: Ирина Жерева

По информация на bTV скандалът е възникнал, след като С. Игов отива със свои племенници рано сутринта в заведението и иска от охраната да бъде пуснат вътре. От там не му разрешават, защото мъжете били употребили алкохол. Той вика подкрепление и пристигат няколко автомобила с жители на кв . „Изток”. Така се заформя боят, а след кратко преследване с нож е намушкан 35-годишен мъж, който е починал. Заподозреният за извършител е 19-годишният племенник на С. Игов.  

Снимка: Ирина Жерева

В града започнаха и протести.

„Ние искаме да живеем в един по- спокоен град, искаме да отглеждаме децата си на по- спокойно място”, заяви Елица Димитрова, дошла на протеста.

„Защото ми омръзна да гледам агресия и масови проблеми, които се случват в цяла Бг и да виждам как органи, полиция прокуратура, държава, никой не взима никакви мерки”, заяви и друг протестиращ.

Собственикът на заведението, от което започва скандала, познава фамилията Гольовци.

Пред bTV се съгласи да говори жител на ромския квартал. Крие лицето си от страх от фамилията.

„Тормозат системно хората, не само ромите от квартала а и жителите на Кюстендил. Те се занимават с рекет, с проституция. Няма напрежение между българи и роми а напрежение между Гольовци и някакви момчета от града”, разказа той.

Снимка: Ирина Жерева

Засиленото полицейско присъствие в Кюстендил остава.

Фамилията Гольовци влиза във фокуса на МВР още през 2009 г., когато 8 души от ромския клан са арестувани за убийството на 46-годишен мъж, охранител на черешови масиви, в село Шишковци.

В края на 2010 г. е задържан и лидерът на ромския клан Славчо Игов - Ице, уличен в лихварство и сводничество. Той е излежавал присъда за склоняване към проституция. През 2012 г. деветима души от ромската фамилия получиха общо 92 години затвор заради убийство в кюстендилското село Шишковци.