"Не пазим нито една политическа сила, а българските институции. За нас няма значение кой е министър председател, кой е президент. Ние получаваме заплати, за да пазим обществения ред. МВР не действа политически, действа професионално", каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг пред медиите.

„Снощи всички бяхте свидетели на протестите. Предната вечер всичко протече спокойно. Снощи имаше два митинга – нямаше проблем до едно време. Колегите бяха взели мерки. Имаше хора обаче, които бяха отишли с точно определена задача. Категорично казвам, че всичко беше предварително подготвено. Имаше информация, че ще има платени хора“, каза още Иванов.

„Не искам да обвинявам никого. Знаете, че стоя далеч от политиката. Опитвам се да не взимам страна. Какво ли не видях в социалните мрежи – полицаите ни пребиват, полицаите ни пречат. Само искам да кажа, че органите на реда бяха инструктирани да не използват физическа сила. Те имат богат професионален опит", допълни той.

На брифинга стана ясно, че на снощния протест в центъра на София има 18 задържани, на двама е оказана медицинска помощ. Има и трима ранени полицаи.

„Знаем, че довечера искат да изкарат още повече хора. Българската полиция не е враг на народа. Снощи да видяхте оборудван полицай, докато не ги нападнаха. Те бяха заливани със спирт, замеряха ги с бутилки”, поясни Иванов.

„Всичко беше в насока, че полицията е виновна. Ще ви покажа клипове да видите как нападаха органите на реда. Ако някой полицай е сбъркал, ще си понесе отговорността”, категоричен бе главният секретар на МВР.

„В „Росенец” е същото. Две групи на две политически сили. Не ги пускаме, защото ще се сбият. Тогава ние сме виновни. Моята оставка е лесно да бъде приета. Защо трябва МВР да са виновни? Да не мислите, че на тези момчета им е лесно?”, попита Ивайло Иванов.

„Бяхме на съвещание на премиера. Той разпореди да настояваме да се свика комисия и да се вземе решение по сваляне на охраната на г-н Доган и г-н Пеевски. Пак по негово разпореждане задържаните лица в „Росенец” са освободени, като са им съставени протоколи да не нарушават обществения ред”, заяви от своя страна министърът на вътрешните работи Младен Маринов.