Инфарктен е трафикът в страната на старта на голямото великденско пътуване. Заради празниците полицията започна акция „Скорост” в цялата страна и извади всичките си камери и радари.

Задръствания в София вече няма, но движението продължава да интензивно. Стотици шофьори са глобени за превишена скорост в цялата страна. Патрулът, с който екипът на bTV отиде на дежурство, само за пет часа засече 14 нарушители. Рекордьорът е шофьор, който при ограничение от 60 км/ч е хванат да кара с 98 км/ч.

От бързане да свършат всичко в последния работен ден десетки шофьори получиха солени глоби заради превишена скорост - като Кристофър Крумов. „Бързам. Едно, че не съм от София, пътувам отдалече, друго - широк е пътят, не съм съобразил скоростта, какво толкова, ще си понеса наказанието”, призна младият шофьор.

Камерата засече Кристофър да шофира с 28 километра над разрешените 60 км/ч и той ще получи глоба от 150 лв. „Не бързането е проблемът, ами отплесването... Трябва да се внимава повече...”, препоръча глобеният шофьор.

По празниците от КАТ предупреждават родителите да крият от децата ключовете за колите. „Може да вземат автомобила от свой родител и в този случай един такъв водач може да направи сериозни произшествия”, предупреди Росен Рапчев от Пътна полиция.

За да не останат чакащи пътници, превозвачите пуснаха извънредни рейсове. Така Цецка Димитрова, която се прибира за Великден от Австрия, веднага успява да си вземе билет. „Пътуването мина добре. От Сърбия насам почнаха дупките по пътищата и така…”, сподели жената.

„Нека пътуващите провявят търпение, за да не си развалят празниците”, посъветва директорът на Централната автогара Иван Мирославов.

През всички празнични дни ще има нощни хайки за алкохол и масови проверки за книжки, предупреждават от МВР.

От МВР напомнят още, че по празниците рискът от катастрофи е сериозен. Черната статистика сочи, че миналата година по Великден са станали 89 тежки произшествия, при които са загинали 15, а са ранени над 120 души.

Интензивен трафик към Гърция

Трафикът към граничния пункт „Кулата” също беше интензивен в последния работен ден преди великденските празници.

Гърция вече оценява България като третия най-голям пазар за туристическата си индустрия след Германия и Великобритания. Данните на гръцката статистическа служба са за 1,5 милиона посещения от България през миналата година. Интересно е, че данните за двоен ръст на посещенията на българи в Гърция през миналата година, които изнася гръцката статистика, се различават драстично от данните на родния статистически институт, който обявява, че те са по- малко от 900 000.

Предпразнично екип на bTV тръгна в посока Гърция и се сля с потока от желаещи да почиват по Великден в южната съседка.

Първото препядствие по пътя за Гърция е в началото на Кресненското дефиле, където заради укрепване на свлачище трафикът се пренасочва в едната пътна лента. Следва обход през няколко петрички села заради строителството на магистрала „Струма”. Забавянето е 40 минути. За облекчаването на трафика тировете бяха отбивани в страни от пътя.

Според шефа на Пътната агенция лошото състояние на пътищата си има логично обяснение. „Просто недофинансиране на системата - няма как да имаме добри пътищата при положение, че не искаме да си ги ремонтираме и не искаме да ги правим. 30 лева за шезлонг и чадър на ден срещу 67 лв. за годишна винетка и пътувате по 22 000 километра. И ние с тези 67 лв. годишна винетка за автомобил, ние трябва да поддържаме 22 000 километра в перфектно състояние, срещу два квадрата на пясъка”, коментира инж. Лазар Лазаров в предаването „Тази сутрин”.

На Бяло море шезлонгите са безплатни. Затова и тази година голяма част от българите избират почивка в Гърция.